Masz już dość popularnych specjałów z rusztu? Wypróbuj przepis na grillowane kotlety mielone z mozzarellą

Grillowane kotlety mielone z mozzarellą
Źródło: Shutterstock/New Africa

Składniki

Grillowane kotlety mielone z mozzarellą

  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 Szczypta Suszone pomidory w proszku
  • 125 g Mozzarella
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • 0.5 kilogram Mięso mielone
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Bazylia suszona
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 Szczypta Suszone oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ząbek czosnku, zmiażdż go, dociskając nożem i drobno posiekaj.

  2. 2

    Umyj szczypiorek i drobno posiekaj. 

  3. 3

    Do naczynia dodaj mięso mielone, posiekany czosnek, szczypiorek oraz przyprawy, tj. czarny pieprz mielony, sól, suszone oregano, pomidory w proszku oraz suszoną bazylię. Całość starannie wymieszaj. 

  4. 4

    Masę mięsną na kotlety mielone podziel na 4 partie. 

  5. 5

    Kulkę mozzarelli odsącz z zalewy i pokrój na 4 części o podobnej wielkości.

  6. 6

    Z każdej części mięsa wykonaj w dłoniach kulę, a następnie spłaszcz. W centrum umieść kawałek mozzarelli, po czym sklej masę, tak, żeby ser znalazł się w środku. Opisaną czynność powtórz z pozostałymi 3 porcjami mięsa.

  7. 7

    Przygotowane mielone z mozzarellą owiń osobno w kawałek folii aluminiowej, a następnie delikatnie spłaszcz każdy placuszek.

  8. 8

    Kotlety piecz na dobrze rozgrzanym grillu, nie zdejmując z nich folii. Czas pieczenia to 15 minut na stronę.

     

    Grillowane kotlety mielone z mozzarellą serwuj na ciepło, z ulubionymi dodatkami. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też