Bigos z kiszonej kapusty – tradycyjny smak świąt
Przepis na bigos z kiszonej kapusty można wykonać w dwóch wersjach – w zależności od potrzeb. Na wigilię odpowiedni będzie bigos postny – z samymi grzybami, śliwką i cebulą, a na kolejne dni świąt sprawdzi się bigos w wersji mięsnej.
Składniki
Składniki na bigos z kiszonej kapusty
- 200 g Kiełbasa
- 500 g Karkówka
- 1 kg Kapusty kiszonej
- 30 g Borowiki
- 4 sztuki śliwki suszone kalifornijskie
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Jabłko
- 2 łyżki Olej roślinny
- 3 szklanek Woda
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
Składniki dodatkowe
- 1 łyżka Majeranek
- 1 łyżeczka Kminek
- 2 listki Liście laurowe
- 3 ziarna Ziele angielskie
Przygotowanie
- 1
Zrobienie bigosu z kiszonej kapusty nie jest trudnym zadaniem, a przepis na to danie należy do łatwych. Pierwszy krok to pokrojenie mięsa w kostkę i posiekanie cebuli.
- 2
Cebulę wrzucamy do garnka z olejem i doprowadzamy do zeszklenia jej. Do cebuli dorzucamy pokrojoną karkówkę i podsmażamy.
- 3
Do garnka wlewamy dwie szklanki gorącej wody z solą i pieprzem. Możemy także zalać mieszankę gorącym bulionem. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia.
- 4
Dodajemy pocięte suszone grzyby i na małym ogniu gotujemy przez mniej więcej 45 minut pod przykryciem.
- 5
Kolejny krok to dorzucenie do garnka przypraw: listków laurowych, ziela angielskiego, majeranku, kminku oraz suszonych śliwek (mogą to być wymiennie dwie łyżki powideł śliwkowych) i pokrojonego w kostkę jabłka – najlepiej odmian reneta lub antonówka.
- 6
Kolej na dodanie kiszonej kapusty. Dokładnie ją wcześniej odciskamy z nadmiary płynu. Do garnka wlewamy szklankę wody, wkładamy do niego kapustę, mieszamy i gotujemy przez 20 minut.
- 7
Zdejmujemy ze skóry kiełbasę, podsmażamy na patelni, wrzucamy do kapusty. Oba składniki gotujemy razem przez pół godziny, na koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego.
- 8
Finałowy krok to przygotowanie zasmażki. W tym celu na suchej patelni podsmażamy mąkę. Kiedy zacznie zmieniać kolor z białego na brązowy, dodajemy łyżkę masła i łączymy oba składniki.
- 9
Na patelnię stojącą na gazie stopniowo nakładamy kilka łyżek kapusty, nie przerywając mieszania wszystkich składników. Po ich połączeniu przekładamy całość zawartości patelni do garnka, mieszamy i zagotowujemy.
Przeczytaj także:
Bigos to danie staropolskie, doskonale znane od XVII wieku, o którym pisali Jan Chryzostom Pasek i Henryk Sienkiewicz. Bigos, czyli potrawa z duszonej kapusty i siekanego mięsa, oznacza także siekaninę. Dlatego w dawnych czasach mówiło się o bigosowaniu w kontekście siekania na drobne kawałki – szablą. Narobienie komuś bigosu oznacza robienie kłopotów. Bigos jest więc obecny nie tylko w polskiej kuchni, ale także w warstwie językowej.
Co dodawać do bigosu z kiszonej kapusty?
Nie ma jednego sposobu i uniwersalnego przepisu na idealny bigos z kiszonej kapusty. Są osoby które dodają do kapusty śliwek, rodzynki, czerwone wino, inni duże ilości mięsa: różnych rodzajów boczku, kiełbasy, chudego i tłustego mięsa, mięsa wędzonego i surowego. Niektórzy dodają składników zupełnie nieoczywistych, takich jak miód czy żurawiny.
Tak, jak w przypadku dodatków, różne są także sposoby przygotowania poszczególnych składników. Jeśli zależy nam na bigosie w wersji bardzo kwaśnej, nie musimy płukać kapust kiszonej. Jeśli jednak wolimy subtelniejszy, bardziej słodkawy smak, kapustę kiszoną możemy porządnie przepłukać i dodać do niej także trochę młodej, białej kapusty.
Ile gotować bigos z kiszonej kapusty?
Bigos z młodej kapusty nie wymaga długiego gotowania – zbyt intensywne i długotrwałe duszenie wręcz mu szkodzi, bo zamienia warzywo w papkę. Inaczej jest jednak w przypadku bigosu z kiszonej kapusty i bigosu z mieszanki kapusty kiszonej i surowej.
Bigos z kiszonej kapusty wymaga długiego duszenia. W najbardziej ekstremalnej wersji niektóre osoby gotują bigos nawet przez cały tydzień codziennie podduszając go przez dwie godziny. Dzięki takiemu działaniu bigos nabiera miękkości, ale przede wszystkim przechodzi wszystkimi smakami i aromatami, nabierając niezwykłej głębi i wyrazistości. Bigosowi eksperci uważają bowiem, że być może bigos jest gotowy po kilku godzinach gotowania, ale jego smak pozostawia w tym wypadku wiele do życzenia.
Z czym serwować bigos z kiszonej kapusty?
Bigos jest daniem w zasadzie gotowym do serwowania – zawiera warzywa i mięsa, ma także naturalny sos. Bigos z kiszonej kapusty można śmiało podawać z dodatkami. Idealnie do tego dania pasuje ciemny chleb (np. razowy), chleb klasyczny baltonowski. Kromki pieczywa można posmarować masłem i użyć ich do namoczenia resztek sosu z talerza. Bigos można również serwować w wersji z tłuczonymi ziemniakami albo z ziemniakami i mięsem, traktując bigos jak potrawkę z kapusty.