Bigos z kiszonej kapusty – tradycyjny smak świąt

Bigos z kiszonej kapusty
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na bigos z kiszonej kapusty

  • 200 g Kiełbasa
  • 500 g Karkówka
  • 1 kg Kapusty kiszonej
  • 30 g Borowiki
  • 4 sztuki śliwki suszone kalifornijskie
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Jabłko
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 3 szklanek Woda
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy

Składniki dodatkowe

  • 1 łyżka Majeranek
  • 1 łyżeczka Kminek
  • 2 listki Liście laurowe
  • 3 ziarna Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1

    Zrobienie bigosu z kiszonej kapusty nie jest trudnym zadaniem, a przepis na to danie należy do łatwych. Pierwszy krok to pokrojenie mięsa w kostkę i posiekanie cebuli.

  2. 2

    Cebulę wrzucamy do garnka z olejem i doprowadzamy do zeszklenia jej. Do cebuli dorzucamy pokrojoną karkówkę i podsmażamy.

  3. 3

    Do garnka wlewamy dwie szklanki gorącej wody z solą i pieprzem. Możemy także zalać mieszankę gorącym bulionem. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia.

  4. 4

    Dodajemy pocięte suszone grzyby i na małym ogniu gotujemy przez mniej więcej 45 minut pod przykryciem.

  5. 5

    Kolejny krok to dorzucenie do garnka przypraw: listków laurowych, ziela angielskiego, majeranku, kminku oraz suszonych śliwek (mogą to być wymiennie dwie łyżki powideł śliwkowych) i pokrojonego w kostkę jabłka – najlepiej odmian reneta lub antonówka.

  6. 6

    Kolej na dodanie kiszonej kapusty. Dokładnie ją wcześniej odciskamy z nadmiary płynu. Do garnka wlewamy szklankę wody, wkładamy do niego kapustę, mieszamy i gotujemy przez 20 minut.

  7. 7

    Zdejmujemy ze skóry kiełbasę, podsmażamy na patelni, wrzucamy do kapusty. Oba składniki gotujemy razem przez pół godziny, na koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego.

  8. 8

    Finałowy krok to przygotowanie zasmażki. W tym celu na suchej patelni podsmażamy mąkę. Kiedy zacznie zmieniać kolor z białego na brązowy, dodajemy łyżkę masła i łączymy oba składniki.

  9. 9

    Na patelnię stojącą na gazie stopniowo nakładamy kilka łyżek kapusty, nie przerywając mieszania wszystkich składników. Po ich połączeniu przekładamy całość zawartości patelni do garnka, mieszamy i zagotowujemy.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też