Wyborna w smaku sałatka z makaronem tortellini

Sałatka z tortellini
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na sałatkę z makaronem tortellini

  • 1 opakowanie Tortellini
  • 6 plastrów Ser żółty
  • 4 plastry Szynka konserwowa
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 1 puszka Kukurydza
  • 1 sztuka Ogórek zielony
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 1 łyżka Posiekany szczypiorek
  • 6 sztuk Pomidory koktajlowe

Składniki na sos do sałatki z makaronem tortellini

  • 1 łyżka Majonez
  • 3 łyżki Jogurt grecki
  • 3 ząbki Czosnek
  • 3 łyżki Sok z cytryny
  • 2 Szczypty Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszy etap przygotowania sałatki z makaronem tortellini to ugotowanie tych małych pierożków. W sklepie znajdziecie włoskie pierożki o bardzo różnym nadzieniu – serowym, mięsnym, szpinakowym, z grzybami. Zazwyczaj sprzedawane są w opakowaniach o pojemności 250 gramów, zapakowanych próżniowo, których wcale nie trzeba przechowywać w lodówce. Przy gotowaniu tortellini najlepiej trzymać się przepisu umieszczonego na opakowaniu. Zazwyczaj na to, żeby były gotowe wystarczy im kwadrans we wrzącej, posolonej wodzie. Kiedy tortellini będą już miękkie, a nadzienie w środku ciepłe, należy je odcedzić na sitku oraz przestudzić.

  2. 2

    W czasie gdy tortellini stygnie, zajmujemy się przygotowywaniem reszty składników. Z zielonego ogórka wykrajamy gniazdo nasienne (jeśli je zostawimy, sałatka może się okazać zbyt wodnista), po czym kroimy go w kostkę. Paprykę i ogórki kiszone także tniemy na małe kawałki. Odcedzamy kukurydzę, pomidorki kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski.

  3. 3

    Ser żółty i szynkę konserwową tniemy na kwadraty, dodajemy do miski.

  4. 4

    Kolejny krok w przepisie na sałatkę z makaronem tortellini to przygotowanie aromatycznego sosu czosnkowego. Do mniejszej miseczki dodajemy: jogurt, majonez, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.

  5. 5

    Do miski ze pociętymi warzywami dodajemy tortellini i polewamy całość sosem czosnkowym. Posypujemy siekanym szczypiorkiem (odpowiednia będzie również natka pietruszki lub świeża kolendra). Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i sos. Sałatka jest gotowa do podania.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też