Wyborna w smaku sałatka z makaronem tortellini
W sałatce z makaronem tortellini to malutkie włoskie pierożki „robią” całe danie. Dzięki dodatkowi nadziewanych tortellini sałatka jest zaskakująca i ciekawa w smaku. Resztę składników należy dobrać tak, żeby stanowiły dobre tło i uzupełnienie dania.
Składniki
Składniki na sałatkę z makaronem tortellini
- 1 opakowanie Tortellini
- 6 plastrów Ser żółty
- 4 plastry Szynka konserwowa
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- 1 puszka Kukurydza
- 1 sztuka Ogórek zielony
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 1 łyżka Posiekany szczypiorek
- 6 sztuk Pomidory koktajlowe
Składniki na sos do sałatki z makaronem tortellini
- 1 łyżka Majonez
- 3 łyżki Jogurt grecki
- 3 ząbki Czosnek
- 3 łyżki Sok z cytryny
- 2 Szczypty Sól
- 1 szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Pierwszy etap przygotowania sałatki z makaronem tortellini to ugotowanie tych małych pierożków. W sklepie znajdziecie włoskie pierożki o bardzo różnym nadzieniu – serowym, mięsnym, szpinakowym, z grzybami. Zazwyczaj sprzedawane są w opakowaniach o pojemności 250 gramów, zapakowanych próżniowo, których wcale nie trzeba przechowywać w lodówce. Przy gotowaniu tortellini najlepiej trzymać się przepisu umieszczonego na opakowaniu. Zazwyczaj na to, żeby były gotowe wystarczy im kwadrans we wrzącej, posolonej wodzie. Kiedy tortellini będą już miękkie, a nadzienie w środku ciepłe, należy je odcedzić na sitku oraz przestudzić.
- 2
W czasie gdy tortellini stygnie, zajmujemy się przygotowywaniem reszty składników. Z zielonego ogórka wykrajamy gniazdo nasienne (jeśli je zostawimy, sałatka może się okazać zbyt wodnista), po czym kroimy go w kostkę. Paprykę i ogórki kiszone także tniemy na małe kawałki. Odcedzamy kukurydzę, pomidorki kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski.
- 3
Ser żółty i szynkę konserwową tniemy na kwadraty, dodajemy do miski.
- 4
Kolejny krok w przepisie na sałatkę z makaronem tortellini to przygotowanie aromatycznego sosu czosnkowego. Do mniejszej miseczki dodajemy: jogurt, majonez, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
- 5
Do miski ze pociętymi warzywami dodajemy tortellini i polewamy całość sosem czosnkowym. Posypujemy siekanym szczypiorkiem (odpowiednia będzie również natka pietruszki lub świeża kolendra). Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i sos. Sałatka jest gotowa do podania.
Przeczytaj także:
Makarony to częsty dodatek do sałatek. Doskonale w połączeniu z warzywami, serami, wędlinami i sosami wypadają rurki różnej wielkości, świderki, kokardki, kolanka. Taka pasta nie ma jednak nadzienia, wiec wymienione wyżej kluski stanowić będą bardziej naturalne tło.
Kiedy serwować sałatkę z makaronem tortellini?
Sałatka z makaronem tortellini może stać się prawdziwym hitem domówki i innego spotkania towarzyskiego. Dlaczego? Bo to zaskakujący, oryginalny przepis, który nie jest jeszcze zbyt popularny. Sałatka z makaronem tortellini to dobry wybór, kiedy mamy w planach szwedzki stół. Sałatka będzie łatwa w jedzeniu, bo nie wymaga krojenia – da się ją zjeść w parę kęsów, nadziewając na widelec pierożek z dodatkami.
Sałatka z tortellini z liśćmi szpinaku i pestkami dyni będzie odpowiednim dodatkiem do dań na ciepło serwowanych do grilla – karkówki, kiełbasek czy grillowanych filetów z kurczaka.
Jeśli robimy sobie na wynos do pracy porcje jedzenia na drug30ie śniadanie, sałatka z makaronem tortellini także będzie doskonałym wyborem. Zmieści się w szczelnie zamknięte pudełko, a jeśli zadbamy o to, żeby nieść je w pionie, to jest duża szansa, że sos się nie wyleje poza opakowanie.
Jakie pierożki wybrać do sałatki z makaronem tortellini?
W sklepach dostępne są różne rodzaje tortellii. I nie chodzi tu o kształt, bo cechą charakterystyczną tego produktu jest przypominający małe zamknięte w formie pierożki. To, co odróżnia poszczególne rodzaje to farsz. Tortellini, które możemy wykorzystać w przepisie mogą być z nadzieniem serowym, grzybowym, szpinakowym, z szynką. Kiedy tortellini jedzone jest jako danie, zazwyczaj serwuje się je z sosem pomidorowym i posypuje startym serem parmezan.
Wybierając konkretny typ makaronu do sałatki możemy kierować się ich uniwersalnością. Wiadomo, że tortellini z serem, grzybami czy szpinakiem zjedzą zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy. Tortellini w zależności od farszu będzie inaczej smakowało – pod tym kątem także warto wybierać konkretny rodzaj. Nadzienie serowe i z szynką wydaje się najbardziej wyraziste, dlatego pozostałe składniki mogą stanowić jedynie tło. Tortellini grzybowe, czy ze szpinakiem będzie potrzebowało dosmaczenia – czy to np. dzięki ostrej w smaku rucoli, suszonym pomidorom, czy to sosowi czosnkowemu lub lekko pikantnemu.