Golonka gotowana w 5 krokach — tradycyjny smak, nowoczesny przepis

Golonka gotowana
Źródło: GettyImages

Składniki

Golonka gotowana

  • 5 sztuk Ziarna pieprzu
  • 2 sztuki Golonka wieprzowa
  • 5 sztuk Liście laurowe
  • 1 łyżka Majeranek
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Marchew
  • 3 ząbki Czosnek
  • 5 sztuk Ziele angielskie
  • 1.5 łyżka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Golonki starannie umyj, a następnie osusz za pomocą kawałka ręcznika papierowego. Włóż mięso do garnka, zalej je wodą i postaw naczynie na palniku o maksymalnej mocy. 

  2. 2

    Gdy na powierzchni wywaru pojawi się piana, odcedź ją za pomocą łyżki cedzakowej, a następnie dopełnij naczynie świeżą wodą oraz dodaj wszystkie przyprawy tj. sól, ziarna czarnego pieprzu, majeranek, czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Od chwili zagotowania zmniejsz moc palnika na minimalną i utrzymuj wrzenie przez następne 60 minut. 

  3. 3

    W międzyczasie obierz pietruszkę oraz marchewki ze skóry i pokrój je na mniejsze kawałki.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i przekrój ją na 4 części.

  5. 5

    Gdy upłynie wskazany czas, dodaj do gotujących się golonek przygotowane warzywa tj. marchewki, pietruszkę oraz cebulę i utrzymuj wrzenie przez następne 90 minut. Czas obróbki termicznej zależeć będzie jednak od wielkości golonek. Jeżeli po wskazanym czasie są one dalej twarde, należy kontynuować gotowanie do chwili, w której mięso będzie swobodnie odchodziło od kości. 

     

    Golonka gotowana smakuje znakomicie podana w towarzystwie ziemniaków oraz kapusty zasmażanej.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też