Sałatka śledziowa z jajkiem, idealna nie tylko na Wielkanoc

Sałatka śledziowa z jajkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka śledziowa z jajkiem

  • 2 łyżki Śmietana 18%
  • 2 sztuki Ogórek konserwowy
  • 6 sztuk Filety śledziowe
  • 1 sztuka Jabłko
  • 0.25 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki Majonez
  • 4 sztuki Jajko
  • 0.5 Szklanka Groszek konserwowy
  • 0.75 Szklanka Kukurydza konserwowa

Przygotowanie

  1. 1

    Filety śledziowe wyciągnij z zalewy, osusz starannie kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm. 

  2. 2

    Jajka włóż do rondelka, napełnij naczynie zimną wodą, po czym postaw na palniku o średniej mocy i doprowadź do wrzenia. Gotuj jajka przez 7 minut od chwili zagotowania, a następnie zalej je zimną wodą i pozostaw do wystudzenia. Gdy jajka przestygną obierz je ze skorupek, a następnie pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Kukurydzę konserwową oraz groszek odsącz z zalewy.

  4. 4

    Ogórki odsącz z zalewy, po czym pokrój je w drobną kostkę.

  5. 5

    Jabłko obierz ze skórki, przekrój je na pół i wykrój gniazdo nasienne. Owoc pokrój w drobną kostkę. 

  6. 6

    W misce umieść kawałki filetów śledziowych, pokrojone jajka, jabłka i ogórki,  odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową oraz groszek. Dodaj także majonez oraz śmietanę i mieszaj całość do chwili połączenia składników. Na koniec dopraw sałatkę śledziową z jajkiem do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i ponownie ją wymieszaj.

     

    Sałatka śledziowa z jajkiem może być zajadana samodzielnie lub w towarzystwie kromek świeżego pieczywa.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też