Nalewka z kasztanów — remedium na obrzęki, stany zapalne i nie tylko

Nalewka z kasztanów
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z kasztanów

  • 2 szklanek Wódka
  • 6 łyżek Suszone kwiaty kasztanowca
  • 5 sztuk Dojrzałe kasztany

Przygotowanie

  1. 1

    Kasztany obierz z łupinek i dokładnie je umyj. Następnie sparz owoce kasztanowca i posiekaj je na możliwie najmniejsze kawałki. 

  2. 2

    Kwiaty kasztanowca rozgnieć i wrzuć wraz z owocami do czystego, wyparzonego słoika.

     

     

  3. 3

    Do słoika wlej wódkę i odstaw na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, w międzyczasie wstrząsając delikatnie naczyniem.

  4. 4

    Po 2 tygodniach przecedź nalewkę z kasztanów i przelej do wyparzonej butelki, najlepiej wykonanej z ciemnego szkła.

  5. 5

    Nalewkę z kasztanów pij zaledwie po kilka kropli dziennie — wystarczy ok. 10. Trunek ten można stosować ponadto na skórę.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też