Fasolka po bretońsku jak u mamy

Fasolka po bretońsku
Źródło: StockFood

Składniki

Fasolka po bretońsku

  • 500 g Sucha fasola "jaś"
  • 300 g Boczek wędzony
  • 250 Kiełbasa
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 4 sztuki Pomidory (obrane)
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 3 liście Liście laurowe
  • 4 łyżeczki Suszony majeranek
  • 3 łyżeczki Sól
  • 3 szczypty Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Fasolę przełóż do miski, umyj i odcedź. Zalej fasolę tak, aby woda była kilka centymetrów nad poziomem fasoli. Odstaw na noc do namoczenia.

  2. 2

    Odcedź namoczoną fasolę. Przełóż do garnka, zalej 1,5 litrem wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i 2 łyżki soli. Gotuj do miękkości przez około 1 godzinę.

  3. 3

    Kiełbasę pokrój w plasterki a boczek w kostkę (jeśli ma skórkę, odkrój ją), a następnie podsmaż na patelni. Dodaj do ugotowanej fasoli.

  4. 4

    Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, na której smażyła się kiełbasa i boczek. Dodaj do fasoli.

  5. 5

    Pomidory umyj, zalej wrzątkiem i zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę i dodaj do fasoli.

  6. 6

    Dodaj majeranek, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 30 minut.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też