Nalewka z jarzębiny z przepisu babci. Koniecznie wypróbuj!

Nalewka z jarzębiny
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z jarzębiny

  • 300 g Cukier
  • 1 litr Spirytus
  • 1 litr Owoce jarzębiny
  • 1 litr Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Dojrzałe owoce jarzębiny włóż na całą dobę do zamrażarki, a następnie sparz wrzątkiem i osusz.

  2. 2

    Umyte owoce przełóż do słoja i zalej spirytusem. Szczelnie zakręć i odstaw na 5 miesięcy w słoneczne miejsce.

  3. 3

    Wodę zagotuj z cukrem i wystudź, a następnie wymieszaj z nalewem.

  4. 4

    Tak przygotowaną nalewkę z jarzębiny odstaw na 5 tygodni, po tym czasie przefiltruj i rozlej do butelek.

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też