Efektowne drożdżówki z jabłkami, które zrobisz sama

Drożdżówka z jabłkiem
Źródło: Shutterstock

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g Mąka pszenna
  • 250 ml Mleko
  • 50 g Drożdże
  • 100 g Cukier
  • 2 sztuki Jajko
  • 100 g Masło
  • 1 Szczypta Sól

Jabłka:

  • 1 kg Jabłko
  • 1 łyżeczka Masło
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 2 łyżki Płatki migdałowe

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka Maslo
  • 1 łyżeczka Bułka tarta
  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto drożdżowe: Masło roztop w rondelku i wystudź. Mleko przelej do małego garnka i podgrzej, ale nie gotuj. Do małej miseczki pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i mieszaj do czasu, aż drożdże staną się płynne, następnie dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę mąki i wymieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło, sól, jajka oraz wyrośnięty zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Porcjami wlewaj ciepłe mleko (jeśli zdążyło się wystudzić – podgrzej je jeszcze raz). Ciasto wyrabiaj do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Dobrze wyrobione ciasto będzie elastyczne, jednolite i gładkie. Gotowe ciasto drożdżowe przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. 2

    Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Do rondelka wsyp płatki migdałów i podsmaż, następnie dodaj masło, jabłka, cynamon oraz cukier. Wszystko starannie wymieszaj i podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut.

  3. 3

    Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem, dno posyp cienką warstwą bułki tartej.

  4. 4

    Składanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę lub blat. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na prostokąt o około 3-4 mm grubości. Na ciasto rozłóż przygotowane, zimne jabłka. Zwiń rulon po długości ciasta. Ostrym i cienkim nożem podziel ciasto na 12 plastrów. Poszczególne plastry ułóż zawinięciem do góry na blaszce. Roztrzep jajko i posmaruj wierzch każdej bułeczki.

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też