Panang curry niewiarygodnie aromatyczne danie, które zrobisz w 20 minut
Panang curry to delikatne, aromatyczne danie kuchni tajskiej, które coraz częściej gości także na polskich stołach. Panang curry ma charakterystyczny orzechowy smak i ciekawy aromat, danie jest delikatniejsze od żółtego i zielonego curry. Najczęściej tajskie curry przygotowywane jest z dodatkiem wołowiny lub kurczaka, ale znana jest także wersja wegetariańska. Zobacz, jak zrobić panang curry z kurczakiem w 20 minut.
Składniki
Panang curry przepis
- 150 g Pierś z kurczaka
- 1 sztuka Szalotka
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 3 gałązki Kolendra
- 1 puszka mleczko kokosowe
- 3 łyżki Pasta panang
- 2 łyżki Masło orzechowe
- 2 łyżki Sos rybny
- 1 łyżeczka Cukier brązowy
- 1 łyżka Pasta tamaryndowa
- 4 listki Liście suszonej limonki
Przygotowanie
- 1
Pierś z kurczaka oczyść z ewentualnych błonek, umyj w zimnej wodzie i osusz za pomocą papierowych ręczników. Pokrój mięso w paski. Obierz szalotkę i pokrój w piórka. Czerwoną paprykę umyj, przekrój na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj, wysusz, oderwij listki i posiekaj.
- 2
Do woka dodaj 4 łyżki mleczka kokosowego, masło orzechowe, listki limonki oraz pastę panang. Wymieszaj i podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj pokrojonego kurczaka, dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Dodaj sos rybny, cukier, cebulę, kolendrę, paprykę i pastę z tamaryndowca oraz pozostałą porcje mleczka kokosowego. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 7 minut.
Zobacz także:
- Chińskie pierożki z aromatycznym nadzieniem, które pokochasz od pierwszego kęsa
- Kurczak w tempurze, który oczaruje twoje kubki smakowe. Musisz go skosztować
- Smażony makaron po chińsku — perfekcyjne danie kuchni azjatyckiej na twoim talerzu
Z czym podać panang curry?
Tajskie curry idealnie pasuje do gotowanego ryżu i orientalnych chlebków naan. Panang curry można podać też ze świeżym pieczywem.
Jakie mięso do panang curry?
Do tajskiego curry dodaje się wołowinę lub drób. Najlepiej sięgnąć po pierś z kurczaka, dzięki temu danie będzie delikatne, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Wybierając pierś z kurczaka, zwróć uwagę na jej rozmiar, najlepiej jak podwójna pierś ma wielkość dłoni. Mięso powinno być jędrne, jasnoróżowe, bez widocznych poprzecznych przerostów. Na mięsie nie może być żadnego śluzu. Jeśli chodzi o wołowinę, to najlepszą częścią będzie polędwica, która jest delikatna i nie ma przerostów z tłuszczu. Mięso możesz pokroić dowolnie w paski lub kostkę. Wielkość mięsa ma wpływ na długość gotowania potrawy, więc weź to pod uwagę.
Wegetariańskie panang curry
Tradycyjne curry robione jest z mięsa wołowego lub drobiu, ale znana jest także wegetariańska wersja tej potrawy, która jest bardzo sycąca, smaczna i aromatyczna. Jak zrobić wegetariańskie panang curry? Przygotuj: 2 łyżki oleju do smażenia, ząbek czosnku, małą cebulę, 2 cm świeżego imbiru, 1 trawę cytrynową, 2 liście limonki kaffir, 2 cm galangalu, 300 ml mleczka kokosowego, 100 g gotowej cieciorki, 100 g groszku cukrowego, 2 różyczki brokuła, małą czerwoną paprykę, małą cukinię, 2 łyżki pasty panang curry, łyżkę sosu rybnego, 2 łyżki masła orzechowego i kilka listków kolendry. Warzywa umyj, osusz. Do woka dodaj olej, plasterki galangalu, liście limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Wymieszaj i podsmaż przez minutę. Brokuła oraz groszek cukrowy pokrój w kostkę, dodaj do woka i zalej mleczkiem kokosowym. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty i dodaj cieciorkę oraz masło orzechowe. Gotuj warzywa przez 8 minut, następnie dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, cukinię i pozostałe przyprawy wraz z kolendrą. Gotuj przez 3 minuty i gotowe. Z podanych składników zrobisz porcje dla trzech osób.
Jak przechowywać tajskie curry?
Tajskie curry to danie, które można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni od przygotowania. Po ugotowaniu należy je wystudzić, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia (plastikowe pudełko lub słoik), wystudzić i odstawić do lodówki. Curry nadaje się do mrożenia. Można zamrozić je w plastikowych pudełkach lub torebkach żyłkowych.