Panang curry niewiarygodnie aromatyczne danie, które zrobisz w 20 minut

Panang curry
Źródło: Shutterstock

Składniki

Panang curry przepis

  • 150 g Pierś z kurczaka
  • 1 sztuka Szalotka
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 3 gałązki Kolendra
  • 1 puszka mleczko kokosowe
  • 3 łyżki Pasta panang
  • 2 łyżki Masło orzechowe
  • 2 łyżki Sos rybny
  • 1 łyżeczka Cukier brązowy
  • 1 łyżka Pasta tamaryndowa
  • 4 listki Liście suszonej limonki

Przygotowanie

  1. 1

    Pierś z kurczaka oczyść z ewentualnych błonek, umyj w zimnej wodzie i osusz za pomocą papierowych ręczników. Pokrój mięso w paski. Obierz szalotkę i pokrój w piórka. Czerwoną paprykę umyj, przekrój na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj, wysusz, oderwij listki i posiekaj.

  2. 2

    Do woka dodaj 4 łyżki mleczka kokosowego, masło orzechowe, listki limonki oraz pastę panang. Wymieszaj i podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj pokrojonego kurczaka, dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.  Dodaj sos rybny, cukier, cebulę, kolendrę, paprykę i pastę z tamaryndowca oraz pozostałą porcje mleczka kokosowego. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 7 minut.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też