Pieczone ziemniaki z przepisu Magdy Gessler — już nigdy nie kupisz mrożonych frytek!

Pieczone ziemniaczki
Źródło: Shutterstock/Tem404

Składniki

Pieczone ziemniaczki

  • 2 kg Ziemniaki
  • 1 Szczypta Mielona papryka czerwona
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • 1 główka Czosnek
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół. Przygotuj blaszkę.

  2. 2

    Ziemniaki starannie opłucz, wyszoruj, a następnie umieść w garnku z gotującą się wodą. Gotuj je nie dłużej niż 5 minut. Następnie wylej wodę i pokrój ziemniaki na preferowany kształt. 

  3. 3

    Pokrojone ziemniaki ułóż na przygotowanej wcześniej blasze.

  4. 4

    Przekrój główkę czosnku na połowę i dodaj na blachę, do rozłożonych ziemniaków. 

  5. 5

    Ziemniaki oprósz czarnym pieprzem mielonym, solą i mieloną papryką, a następnie skrop oliwą z oliwek. 

  6. 6

    Blachę z ziemniaki umieść w piekarniku i piecz przez 30-35 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij przekąskę z kuchenki i przełóż do dużego naczynia. Następnie na chrupiące  ziemniaczki w mundurkach wyciśnij podpieczony czosnek i starannie wszystko wymieszaj. 

     

    Gotową przekąskę serwuj na ciepło. Specjał rewelacyjnie prezentuje się z gałązkami rozmarynu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też