Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Łosoś z piekarnika

  • 450 g Filet z łososia
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Zalewa z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 2 łyżeczki Syrop klonowy
  • 2 łyżeczki Sok z cytryny

Szpinak

  • 100 g Liście szpinaku
  • 80 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 0.5 Łyżka Masło

Propozycje dodatków

  • Suszone pomidory w oleju
  • 100 g Ryż

Przygotowanie

  1. 1

    Filet z łososia opłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie pozbądź się skórki. Podziel rybę na 3 kawałki i dopraw ją, posypując czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli.

  2. 2

    Przygotuj marynatę. W miseczce połącz 1 łyżkę z zalewy oliwnej z suszonych pomidorów, syrop klonowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok wyciśnięty z cytryny oraz słodką paprykę mieloną. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałą marynatą nasmaruj kawałki łososia i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

  3. 3

    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 210 st. C i przygotuj naczynie, w którym będzie piekł się marynowany łosoś.

  4. 4

    Po 30 minutach marynowania przełóż filety łososia do żaroodpornego naczynia i piecz przez 15-17 minut.

  5. 5

    Ugotuj ryż, zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu produktu. Następnie odcedź ziarenka i odstaw ryż na bok.

  6. 6

    Opłucz szpinak pod zimną wodą. Na patelni roztop odrobinę masła i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili przełóż liście szpinaku na patelnię i smaż razem z czosnkiem, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Co jakiś czas przemieszaj zawartość patelni.

  7. 7

    Kiedy szpinak zwiędnie, wlej na patelnię śmietankę kremówkę, dodaj czarny pieprz mielony oraz sól i delikatnie zwiększ moc palnika. Po minucie dość intensywnego gotowania dodaj mąkę ziemniaczaną i wszystko starannie wymieszaj.

  8. 8

    Upieczonego łososia wyłóż na talerze, na warstwie aromatycznego szpinaku. Całość przyozdób kawałkami suszonych pomidorów, które dodatkowo wzbogacą smak łososia ze szpinakiem.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczonego łososia z migdałowo-parmezanową skórką.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też