Łosoś ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem pieczony w piekarniku to posiłek godny polecenia. Sprawdzi się na wiele okazji — możesz przygotować go jako obiad dla całej rodziny lub pyszne, efektowne danie, serwowane dla przybyłych gości. Łosoś ze szpinakiem podany z suszonymi pomidorami to smakowita propozycja, która może stać się Twoim kulinarnym asem w rękawie.
Składniki
Łosoś z piekarnika
- 450 g Filet z łososia
- 2 ząbki Czosnek
- 1 łyżka Zalewa z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 2 łyżeczki Syrop klonowy
- 2 łyżeczki Sok z cytryny
Szpinak
- 100 g Liście szpinaku
- 80 ml Śmietana kremówka 30 %
- 1 ząbek Czosnek
- 0.5 Łyżeczka Mąka ziemniaczana
- 0.5 Łyżka Masło
Propozycje dodatków
- Suszone pomidory w oleju
- 100 g Ryż
Przygotowanie
- 1
Filet z łososia opłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie pozbądź się skórki. Podziel rybę na 3 kawałki i dopraw ją, posypując czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli.
- 2
Przygotuj marynatę. W miseczce połącz 1 łyżkę z zalewy oliwnej z suszonych pomidorów, syrop klonowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok wyciśnięty z cytryny oraz słodką paprykę mieloną. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałą marynatą nasmaruj kawałki łososia i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- 3
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 210 st. C i przygotuj naczynie, w którym będzie piekł się marynowany łosoś.
- 4
Po 30 minutach marynowania przełóż filety łososia do żaroodpornego naczynia i piecz przez 15-17 minut.
- 5
Ugotuj ryż, zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu produktu. Następnie odcedź ziarenka i odstaw ryż na bok.
- 6
Opłucz szpinak pod zimną wodą. Na patelni roztop odrobinę masła i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili przełóż liście szpinaku na patelnię i smaż razem z czosnkiem, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Co jakiś czas przemieszaj zawartość patelni.
- 7
Kiedy szpinak zwiędnie, wlej na patelnię śmietankę kremówkę, dodaj czarny pieprz mielony oraz sól i delikatnie zwiększ moc palnika. Po minucie dość intensywnego gotowania dodaj mąkę ziemniaczaną i wszystko starannie wymieszaj.
- 8
Upieczonego łososia wyłóż na talerze, na warstwie aromatycznego szpinaku. Całość przyozdób kawałkami suszonych pomidorów, które dodatkowo wzbogacą smak łososia ze szpinakiem.
Wypróbuj także przepis na pieczonego łososia z migdałowo-parmezanową skórką.
Istnieją takie dania, które wyglądają dystyngowanie i wykwitnie, a przy tym nie wymagają większego doświadczenia w kuchni. Do takich właśnie dań należy łosoś ze szpinakiem. Filet pieczony w piekarniku w aromatycznej marynacie, podany ze szpinakiem blanszowanym oraz kawałkami suszonych pomidorów to przepis, który nie może się nie udać. Wystarczy podążać za opisanymi poniżej procedurami, a pyszny łosoś ze szpinakiem zachwyci nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i reprezentacyjnym wyglądem.
Kolejnym atutem potrawy jest to, że można ją przygotować w niecałą godzinę. Przepis na pieczonego łososia ze szpinakiem skradnie serca wszystkich domowników oraz zaproszonych gości.
Komu zasmakuje łosoś ze szpinakiem?
Danie nadaje się również dla osób na diecie wegetariańskiej lub tych, starających się ograniczać ilość spożywanego mięsa. To także świetna propozycja dla gości, którzy starają się dbać o figurę. Łosoś ze szpinakiem to zdrowe danie, które pozwoli dostarczyć sporo witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych Omega-3, które pomagają w zredukowaniu nadmiernej tkanki tłuszczowej oraz wspierają prawidłową pracę serca i układu krążenia.