Jajecznica z grzybami — pożywny posiłek dla Twoich domowników

Jajecznica z grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Jajecznica z grzybami

  • 2 łyżki Masło
  • 6 Jajko
  • 200 g Grzyby świeże
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby starannie umyj i pokrój w cienkie plasterki. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Jajka wbij do miseczki. 

  4. 4

    Na nieprzywierającą patelnię dodaj łyżkę masła, a gdy się roztopi także cebulkę. Całość mieszaj do momentu zeszklenia się cebuli, a następnie dodaj pokrojone grzyby. 

  5. 5

    Grzyby smaż tak długo, aż będą rumiane, a cała wydzielona z nich woda odparuje. Tak przygotowane zdejmij z patelni.

  6. 6

    Na patelnię dodaj jajka, następnie postaw ją na palniku o minimalnej mocy i dodaj łyżkę masła. Całość mieszaj cały czas bardzo intensywnie, aby nie utworzyły się żadne grudki. 

  7. 7

    Gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj grzyby i starannie wymieszaj całość.

  8. 8

    Pod koniec jajecznicę z grzybami dopraw do smaku, dodając do niej odrobinę soli oraz czarnego pieprzu mielonego. Gotową jajecznicę z grzybami podawaj od razu po przyrządzeniu, ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też