Ekspresowe tagliatelle z kurkami — przepis na Twoje popisowe danie

Tagliatelle z kurkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tagliatelle z kurkami

  • 200 g Kurki
  • 200 ml Śmietana 12%
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Masło klarowane
  • 140 g Makaron tagliatelle
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 2 sztuki Szalotka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Zagotuj wodę na makaron, a kiedy zacznie wrzeć, wrzuć do garnka wybrany makaron tagliatelle. Do przepisu można wykorzystać zarówno pszenną, jak i żytnią razową pastę. Makaron gotuj zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu produktu. Tagliatelle z kurkami najlepiej smakuje, gdy makaron ugotowany jest al dente.

  2. 2

    W międzyczasie oczyść kurki i jeśli jest taka potrzeba, pokrój je na drobne kawałki.

  3. 3

    Obierz cebule oraz czosnek i drobno je pokrój. Następnie wrzuć składniki na roztopione masło klarowane i smaż, aż do uzyskania złotego koloru warzyw.

  4. 4

    Po chwili na patelnię dodaj pokrojone na mniejsze kawałki kurki i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Po 3 minutach smażenia dodaj śmietanę.

  5. 5

    Tagliatelle z kurkami dopraw do smaku, dodaj czarny pieprz mielony oraz sól. Całość podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym wyłącz palnik. 

  6. 6

    Na koniec tagliatelle z kurkami połącz z odcedzonym makaronem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Danie serwuj na ciepło. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też