Obłędnie pyszne ziemniaki faszerowane — musisz ich skosztować!
Ziemniaki faszerowane to absolutny specjał, który trzeba przygotować we własnym domu. Przepis ten wymaga tylko kilku podstawowych składników, a jego zrobienie jest naprawdę proste. Choć brzmi dość błaho, smak przekąski z pewnością Cię zaskoczy. Przekonaj się sam, jak smaczne danie możesz przygotować na bazie klasycznego ziemniaka. Przełam rutynę w kuchni i przygotuj ziemniaki faszerowane — zachwyt w oczach bliskich gwarantowany!
Składniki
Ziemniaki faszerowane
- 50 g Szynka
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 4 sztuki Ziemniaki
- Olej rzepakowy
- 150 g Pieczarki
- 50 g Ser żółty
- Szczypiorek
- 0.5 Sztuka Pomidor
- Sól
- Oregano
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie oczyść skórki, np. przy użyciu szczoteczki do warzyw.
- 2
Przygotowane wcześniej ziemniaki ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie, przez ok. 25-30 minut. Po ugotowaniu ziemniaków odlej z nich wodę i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- 3
W drobną kostkę pokrój kiełbasę, paprykę, cebulę i pieczarki. Następnie wszystkie składniki podsmaż na głębokiej patelni, z dodatkiem oleju rzepakowego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możesz posypać je również ziołami prowansalskimi lub oregano.
- 4
Ostudzone ziemniaki przekrój wzdłuż i delikatnie wydrąż miąższ ze środka, tworząc łódeczkę ze ściankami o grubości ok. 4 mm. Wydrążony z ziemniaków miąższ rozgnieć widelcem na gładką masę i wymieszaj razem z przygotowanym wcześniej farszem z patelni.
- 5
Ostudzone ziemniaki przekrój wzdłuż i delikatnie wydrąż miąższ ze środka, tworząc łódeczkę ze ściankami o grubości ok. 4 mm. Wydrążony z ziemniaków miąższ rozgnieć widelcem na gładką masę i wymieszaj razem z przygotowanym wcześniej farszem z patelni.
- 6
Zetrzyj ser na tarce o średniej wielkości oczkach i posyp nim wierzch faszerowanych ziemniaków.
- 7
Gotowe ziemniaki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez ok. 20 minut. Faszerowane ziemniaki najlepiej podawać na gorąco, tuż po wyjęciu z piekarnika. Doskonale smakują z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i polane odrobiną sosu czosnkowego.
Zobacz także:
Ziemniak od wielu pokoleń stanowi fundament polskiego jadłospisu. To warzywo na stałe zagościło w rodzimej tradycji kulinarnej i aż trudno uwierzyć, że oryginalnie jest towarem pochodzącym z importu. Ziemniak bowiem przybył do Polski z Ameryki Południowej, a na europejskich ziemiach zaczął być uprawiany dopiero pod koniec XVI w. Obecnie jest jednym z najbardziej uznanych składników spożywczych, głównie ze względu na swoją uniwersalność. Ziemniak może być przyrządzany na wiele rozmaitych sposobów i podawany w różnych formach — jako przystawka, dodatek do potrawy lub samodzielne danie. Przykładem oryginalnego wykorzystania tego warzywa w formie sycącego posiłku, są ziemniaki faszerowane.
Ziemniaki faszerowane — pomysł na tradycyjny obiad w niecodziennym wydaniu
Nieskomplikowany przepis na ziemniaki faszerowane pozwala na przyrządzenie prostego, lecz bardzo efektownego dania, przy niewielkim nakładzie czasu i pracy. Chrupiąca skórka, miękki farsz oraz złocista skorupka z żółtego sera na wierzchu, pozwalają cieszyć się wyśmienitym smakiem i sytością posiłku. Faszerowane ziemniaki doskonale sprawdzą się również w formie przystawki lub dodatku do przepisów z grilla.
Zobacz także: Pieczone ziemniaki Hasselback w mundurkach — chrupiąca przekąska, która odmieni Twoje menu
Do przygotowania ziemniaków faszerowanych można wykorzystać dowolne nadzienie. Przepis jest propozycją dla wszystkich fanów kuchennych eksperymentów, którzy poszukują pomysłu na niekonwencjonalny posiłek stworzony z popularnych składników, dostępnych w każdej domowej lodówce.
Do przygotowania nadzienia w zaproponowanej poniżej wersji, przyda się m.in.: ulubiona wędlina, ser żółty, kawałek pomidora, trochę pieczarek i papryki. Oczywiście zestaw składników można dowolnie modyfikować, wedle indywidualnych potrzeb i preferencji. Z łatwością można stworzyć także wegetariańską, a nawet wegańską wersję ziemniaków faszerowanych.