Obłędnie pyszne ziemniaki faszerowane — musisz ich skosztować!

Ziemniaki faszerowane
Źródło: GettyImages

Składniki

Ziemniaki faszerowane

  • 50 g Szynka
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • Olej rzepakowy
  • 150 g Pieczarki
  • 50 g Ser żółty
  • Szczypiorek
  • 0.5 Sztuka Pomidor
  • Sól
  • Oregano
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie oczyść skórki, np. przy użyciu szczoteczki do warzyw. 

  2. 2

    Przygotowane wcześniej ziemniaki ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie, przez ok. 25-30 minut. Po ugotowaniu ziemniaków odlej z nich wodę i odstaw do całkowitego wystudzenia. 

  3. 3

    W drobną kostkę pokrój kiełbasę, paprykę, cebulę i pieczarki. Następnie wszystkie składniki podsmaż na głębokiej patelni, z dodatkiem oleju rzepakowego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możesz posypać je również ziołami prowansalskimi lub oregano.

  4. 4

    Ostudzone ziemniaki przekrój wzdłuż i delikatnie wydrąż miąższ ze środka, tworząc łódeczkę ze ściankami o grubości ok. 4 mm. Wydrążony z ziemniaków miąższ rozgnieć widelcem na gładką masę i wymieszaj razem z przygotowanym wcześniej farszem z patelni. 

  5. 5

    Ostudzone ziemniaki przekrój wzdłuż i delikatnie wydrąż miąższ ze środka, tworząc łódeczkę ze ściankami o grubości ok. 4 mm. Wydrążony z ziemniaków miąższ rozgnieć widelcem na gładką masę i wymieszaj razem z przygotowanym wcześniej farszem z patelni. 

  6. 6

    Zetrzyj ser na tarce o średniej wielkości oczkach i posyp nim wierzch faszerowanych ziemniaków.

  7. 7

    Gotowe ziemniaki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez ok. 20 minut. Faszerowane ziemniaki najlepiej podawać na gorąco, tuż po wyjęciu z piekarnika. Doskonale smakują z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i polane odrobiną sosu czosnkowego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też