Najlepsza tarta z rabarbarem, jakiej jeszcze nie próbowałeś

Tarta z rabarbarem
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z rabarbarem

  • 300 g Mąka pszenna
  • 80 g Cukier puder
  • 650 g Rabarbar
  • 200 g Masło
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 2 łyżki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować kruche ciasto, wymieszaj ze sobą 300 g przesianej mąki pszennej, pokrojone na mniejsze kosteczki masło oraz cukier puder. Całość zagniataj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego przez ok. 10 minut, aby stało się idealnie gładkie. Gotowe ciasto uformuj w 2 kule o proporcjach 1/3 do ⅔, a następnie odłóż do lodówki na pełną godzinę. Kruche ciasto na tartę z rabarbarem można również przygotować dzień wcześniej.

  2. 2

    Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz. Następnie odetnij zgrubiałą część łodygi oraz znajdujące się w górnej części baldachimy. Rabarbar pokrój w małe plasterki o grubości ok. 1 cm.

  3. 3

    Formę na tartę posmaruj masłem, wyłóż ją równo większą częścią schłodzonego kruchego ciasta. Możesz to zrobić, odrywając małe kawałki i układając je tak, aby pokryły powierzchnię formy, lub rozwałkować płat ciasta i przenieść do naczynia. Następnie dodaj przygotowane wcześniej owoce. Całość oprósz cukrem oraz mielonym cynamonem. 

  4. 4

    Mniejszą część ciasta rozwałkuj, tworząc koło o średnicy minimalnie większej, niż średnica formy i pokrój za pomocą noża lub radełka w paski. Następnie na wierzchu tarty z rabarbarem utwórz z nich wzór kratki.

  5. 5

    Tartę z rabarbarem umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C i piecz przez ok. 50 minut. Gotową i schłodzoną tartę z rabarbarem podawaj oprószoną solidną porcją cukru pudru.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też