Rewelacyjne kotlety rybne – idealne na szybki obiad

Kotlety rybne
Źródło: GettyImages

Składniki

Skłądniki na kotlety z ryby

  • 500 g Filet z dorsza
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 szklanki Mleko
  • 1 garść Koperek
  • 1 garść Szczypiorek
  • 5 łyżek Bułka tarta
  • 1 łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżeczka Sól
  • 5 łyżek Olej słonecznikowy

Przygotowanie

  1. 1

    Najwygodniej kotlety rybne robi się z ryb o dużych, łatwych do wyjmowania ościach i jasnym mięsie – idealne do przepisu na kotlety rybne będzie polędwiczka lub filet z dorsza. Mięso na kotlety nie powinno mieć skóry ani ości. Do kotletów nadawać się także ryby mrożone – jeśli chcemy ich użyć, należy mięso rozmrozić i usunąć z niego nadmiarową wodę.

  2. 2

    Pierwszy krok to zmielenie ryby w maszynce do miele mięsa. Odpowiednie będą oczka o średniej wielkości. Kto nie ma pod ręką maszynki może z pomocą noża, posiekać bardzo drobno rybę.

  3. 3

    Bierzemy czerstwą (ale świeża też nie będzie zła) kajzerkę i namaczamy ją w mleku, ewentualnie równie dobrym rozwiązaniem będzie „kąpiel w bulionie” warzywnym.

  4. 4

    Do miski wrzucamy zmielone lub posiekane nożem mięso, namoczoną i odciśniętą z nadmiaru mleka lub buliony bułkę, jajko, koperek i szczypiorek – oba drobno posiekane. Doprawiamy mieszankę solą i pieprzem.

  5. 5

    Łączymy wszystkie składniki, bardzo dokładnie wyrabiając masę. Kto ma wprawę z kotletami mielonymi, ten wie, o co chodzi. W miarę mieszania okaże się, czy masa nie wyszła za rzadka. Jeśli tak się stanie, sytuację uratuje dodanie nieco buki tartej. Osiągniecie idealnej konsystencji jest bardzo ważne, bo dzięki temu unikniemy rozpadania się kotletów na patelni podczas smażenia.

  6. 6

    Na talerz wysypujemy bułkę tartą. W tym przypadku ogromne znaczenie dla smaku i procesu smażenia ma wybór bułki tartej wysokiej jakości. Ponieważ kotlety będą się trochę smażyły, słabej jakości bułka tarta może tego nie wytrzymać i sprawić, że kotlety rybne się przypalą, zanim się usmażą.

  7. 7

    Z masy formuje kotleciki – owalne lub okrągłe o lekko spłaszczonej górze i dole. Następny krok to ich obtoczenie w bułce tartej.

  8. 8

    Rozgrzewamy patelnie i dodajemy olej do smażenia. Kotlety rybne kładziemy na patelnię i smażymy na średnim ogniu do momentu zarumienienia po obu stronach. Zazwyczaj czas smażenia to około pięciu minut na każdą stronę.

  9. 9

    Do kotletów rybnych można przygotować surówkę z kiszonej kapusty, pyszną mizerię jogurtowy sos czosnkowy i ziemniaki.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też