Powalający sos z kurek — przepis na idealny dodatek do wielu potraw
Sos z kurek to bardzo uniwersalny dodatek do wielu potraw. Za każdym razem wychodzi niezwykle kremowy i aromatyczny, a jego wykonanie jest banalnie proste. Kurki w śmietanie to rewelacyjny pomysł na podanie często zajadanych potraw w całkowicie nowej odsłonie. Koniecznie wypróbuj recepturę na kurki w śmietanie i zachwyć swoich najbliższych innowacyjną wersją najbardziej klasycznych dań.
Składniki
Sos z kurek
- 150 g Cebula
- 30 g Masło
- 100 g Śmietanka 30%
- 200 g Kurki
- 4 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Tymianek
Przygotowanie
- 1
Kurki umieść na sitku i przepłucz zimną, bieżącą wodą. Oczyść je dokładnie z pozostałości ziemi, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Czyste grzybki pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej o podobnej wielkości.
- 2
Cebulę oraz ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa.
- 3
Na nagrzaną patelnię dodaj masło, a następnie czosnek wraz z cebulą. Warzywa smaż ok. 5 minut na średniej mocy palnika, do momentu gdy cebula ładnie się zeszkli. Następnie dodaj kurki wraz ze świeżym tymiankiem i podsmażaj składniki przez kolejne 5 minut. Całość dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym i sokiem z cytryny.
- 4
Teraz zmniejsz moc palnika na minimalną i dodaj słodką śmietankę. Gdy tylko się zagotuje, od razu ściągnij patelnię z palnika. Tak przygotowany sos z kurek jest gotowy do podania. Doskonale smakuje doprawiony świeżą natką pietruszki.
Zobacz także:
W sezonie jesiennym, gdy grzyby pojawiają się na targach oraz półkach sklepowych nie sposób nie wypróbować smakowitych przepisów z ich wykorzystaniem. Jednym z najbardziej aromatycznych jest zdecydowanie aksamitny sos z kurek, przygotowany na bazie pysznych, smażonych na maśle grzybów z dodatkiem świeżego tymianku. Jest to receptura, którą warto znać z uwagi na wszechstronne zastosowanie i jej niezwykły smak. Raz przygotowany sos z kurek wielokrotnie powróci na stoły w towarzystwie wielu znakomitych potraw.
Z czym podawać smakowity sos z kurek?
Sos z kurek idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Co więcej, z jego użyciem potrawy nabierają całkowicie nowego charakteru. Przykład stanowią gołąbki, które w klasycznej odsłonie są podawane z sosem pomidorowym. Dodatek kurek w śmietanie sprawia, że danie to smakuje niezwykle innowacyjnie i oryginalnie. Przepis można również wykorzystać jako dodatek do różnego rodzaju mięs — zarówno pieczeni, rolad, jak i pulpetów. Sos z kurek można serwować także z rybą. Będzie smakował rewelacyjnie z łososiem, dorszem, czy mintajem. To jednak nie wszystko. Fani placków ziemniaczanych, kopytek, czy klusek śląskich również mogą rozkoszować się dodatkiem fantastycznych kurek w śmietanie.
Zobacz także: Uniwersalny sos pieczarkowy, który nadaje się do wszystkiego!
Sos z kurek — prosty przepis
Sos z kurek można przyrządzić z grzybów świeżych, a poza sezonem również z mrożonych. Sięgając jednak po zamrożone najlepiej rozmrozić je poprzez pozostawienie grzybów na talerzu w temperaturze pokojowej, a następnie powolne przekładanie na sitko i przepłukanie zimną wodą. Warto pamiętać o tym, że są to grzyby niezwykle delikatne i nietrudno o uszkodzenie ich struktury.
Należy także pamiętać, że sos z kurek po dodaniu śmietanki nie powinien podlegać dalszemu gotowaniu. Może to spowodować, że śmietanka się zetnie, a sos straci swoją kremową konsystencję. Dlatego szczególnie ważne jest, aby grzyby były odpowiednio miękkie przed jej dodaniem.
Gotowy sos z kurek można także wzbogacić w dodatek świeżej natki pietruszki, która doskonale podkreśla jego smak. Jeżeli kurki w śmietanie będą stanowiły dodatek do makaronu, danie warto urozmaicić pokaźną porcją świeżo startego parmezanu.