Powalający sos z kurek — przepis na idealny dodatek do wielu potraw

Sos z kurek
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos z kurek

  • 150 g Cebula
  • 30 g Masło
  • 100 g Śmietanka 30%
  • 200 g Kurki
  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Tymianek

Przygotowanie

  1. 1

    Kurki umieść na sitku i przepłucz zimną, bieżącą wodą. Oczyść je dokładnie z pozostałości ziemi, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Czyste grzybki pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej o podobnej wielkości.

  2. 2

    Cebulę oraz ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa.

  3. 3

    Na nagrzaną patelnię dodaj masło, a następnie czosnek wraz z cebulą. Warzywa smaż ok. 5 minut na średniej mocy palnika, do momentu gdy cebula ładnie się zeszkli. Następnie dodaj kurki wraz ze świeżym tymiankiem i podsmażaj składniki przez kolejne 5 minut. Całość dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym i sokiem z cytryny.

  4. 4

    Teraz zmniejsz moc palnika na minimalną i dodaj słodką śmietankę. Gdy tylko się zagotuje, od razu ściągnij patelnię z palnika. Tak przygotowany sos z kurek jest gotowy do podania. Doskonale smakuje doprawiony świeżą natką pietruszki. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też