Lemingtony — australijski przysmak, którego warto spróbować nie tylko w karnawale

Lemingtony
Źródło: GettyImages

Składniki

Lemingtony — składniki na biszkopt

  • 250 g Mąka pszenna
  • 250 g Drobny cukier
  • 7 sztuk Jajko
  • 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Lukier kakaowy

  • 70 g Masło niesolone
  • 90 g Kakao
  • 220 ml Wrzątek
  • 750 g Cukier puder
  • 250 g Wiórki kokosowe
  • 0.5 Łyżeczka Ekstrakt z wanilii

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C, wybierając tryb grzania góra-dół, bez włączania termoobiegu. Następnie przygotuj formę i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Do naczynia dodaj drobny cukier i połącz go z jajkami. Następnie miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą in ubijaj składniki, dodając do nich odrobinę wody. Zawartość naczynia mieszaj do momentu ocieplenia się składników, po czym zdejmij miskę i kontynuuj ubijanie, aż do ostudzenia ciasta. Ostatecznie masa powinna stać się wyraźnie puszysta i gęsta. 

  3. 3

    Suche składniki, tj. proszek do pieczenia wraz z mąką pszenną przesiewaj do naczynia z ubitą masą w dwóch turach, stopniowo dołączając podaną mieszankę. Całość wymieszaj, korzystając z kuchennej szpatułki, aż do połączenia wszystkich produktów. Dodaj również ekstrakt z wanilii i ponownie starannie wszystko wymieszaj. 

  4. 4

    Gotową masę na biszkopt umieść w formie do pieczenia i starannie wyrównaj wierzch ciasta. Biszkopt piecz przez ok. 30 minut, a następnie wyciągnij z piekarnika, pozostawiając w brytfance na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij z formy i umieść na kratce. Pozostaw je tak do ostudzenia. Gdy ciasto będzie zimne, pokrój je na prostokątne bloki. 

  5. 5

    W czasie studzenia biszkoptu przystąp do szykowania kakaowego lukru. Do naczynia dodaj kakao, cukier puder, ekstrakt z wanilii, gorącą wodę oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym miskę połóż na garnku z gotującą się wodą i kontynuuj mieszanie składników przez ok. 3 minuty. Po tym czasie w naczyniu powinien utworzyć się rzadki lukier.  Jeżeli jego konsystencja będzie gęsta, polecamy rozrzedzić ją, dodając niewielką ilość wody.

  6. 6

    Pokrojone ciasto biszkoptowe nasącz przygotowanym lukrem kakaowym, nabijając wypiek na widelec. Następnie lemingtony obtocz w wiórkach kokosowych i układaj, tak, żeby się ze sobą nie stykały. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też