Lemingtony — australijski przysmak, którego warto spróbować nie tylko w karnawale
Lemingtony, nazywane również kokosankami czy kudłaczami to znakomity słodycz, który przygotować można w ekspresowym tempie. Nie oznacza to jednak, że domowy słodycz jest mało atrakcyjny czy banalny. Wręcz przeciwnie — chętnie sięgają po niego dorośli oraz najmłodsi domownicy. Przepis na lemingtony jest bardzo prosty, a ciasteczka znikają ze stołu w mgnieniu oka, dlatego warto od razu przygotować ich nieco więcej. Na pewno się nie zmarnują.
Składniki
Lemingtony — składniki na biszkopt
- 250 g Mąka pszenna
- 250 g Drobny cukier
- 7 sztuk Jajko
- 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
Lukier kakaowy
- 70 g Masło niesolone
- 90 g Kakao
- 220 ml Wrzątek
- 750 g Cukier puder
- 250 g Wiórki kokosowe
- 0.5 Łyżeczka Ekstrakt z wanilii
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C, wybierając tryb grzania góra-dół, bez włączania termoobiegu. Następnie przygotuj formę i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia.
- 2
Do naczynia dodaj drobny cukier i połącz go z jajkami. Następnie miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą in ubijaj składniki, dodając do nich odrobinę wody. Zawartość naczynia mieszaj do momentu ocieplenia się składników, po czym zdejmij miskę i kontynuuj ubijanie, aż do ostudzenia ciasta. Ostatecznie masa powinna stać się wyraźnie puszysta i gęsta.
- 3
Suche składniki, tj. proszek do pieczenia wraz z mąką pszenną przesiewaj do naczynia z ubitą masą w dwóch turach, stopniowo dołączając podaną mieszankę. Całość wymieszaj, korzystając z kuchennej szpatułki, aż do połączenia wszystkich produktów. Dodaj również ekstrakt z wanilii i ponownie starannie wszystko wymieszaj.
- 4
Gotową masę na biszkopt umieść w formie do pieczenia i starannie wyrównaj wierzch ciasta. Biszkopt piecz przez ok. 30 minut, a następnie wyciągnij z piekarnika, pozostawiając w brytfance na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij z formy i umieść na kratce. Pozostaw je tak do ostudzenia. Gdy ciasto będzie zimne, pokrój je na prostokątne bloki.
- 5
W czasie studzenia biszkoptu przystąp do szykowania kakaowego lukru. Do naczynia dodaj kakao, cukier puder, ekstrakt z wanilii, gorącą wodę oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym miskę połóż na garnku z gotującą się wodą i kontynuuj mieszanie składników przez ok. 3 minuty. Po tym czasie w naczyniu powinien utworzyć się rzadki lukier. Jeżeli jego konsystencja będzie gęsta, polecamy rozrzedzić ją, dodając niewielką ilość wody.
- 6
Pokrojone ciasto biszkoptowe nasącz przygotowanym lukrem kakaowym, nabijając wypiek na widelec. Następnie lemingtony obtocz w wiórkach kokosowych i układaj, tak, żeby się ze sobą nie stykały.
Zobacz także:
Lemingtony to prostokątne bloki biszkoptowe, zanurzone w kakaowej polewie i obtoczone w warstwie wiórków kokosowych. Przepis pochodzi z Australii, gdzie smakołyk znany pod nazwą “Lamingtons”, szykowany jest niezmiernie często i uważany jest za tradycyjny, lokalny wyrób. Nierzadko spotkać je można jednak w ofercie polskich cukierni, ponieważ należą do lubianych przekąsek, którymi chętnie zajadają się nie tylko najmłodsze, ale i nieco starsze łasuchy. Lemingtony nazywane są niekiedy kudłaczami lub kokosankami, przez wzgląd na charakterystyczny wygląd oraz składniki wykorzystywane do przyrządzenia deseru.
Zobacz także: Szyszki z ryżu preparowanego — prosty przepis na 4-składnikowy deser
Lemingtony — przepis na pyszne bloki kokosowe
Przepis na oryginalne lemingtony przygotuje nawet początkujący kuchcik. Pierwszym etapem jest upieczenie biszkoptu, a następnie sporządzenie kakaowego lukru, w którym na koniec moczy się ostudzony wypiek, pokrojony na jednakowe bloki o kształcie prostokąta. Nic nie stoi na przeszkodzie, by biszkopt upiec dzień przed planowanym podaniem kokosanek. Taki zabieg sprawi, że ciasto będzie nieco łatwiejsze do krojenia.