Pierniczki alpejskie — świąteczny specjał, który musi pojawić się na Twoim stole

Pierniczki alpejskie
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierniczki alpejskie

  • 250 g Masło
  • 3 sztuki Białko jajka
  • 8 sztuk Żółtko jajka
  • 1 kg Mąka pszenna
  • 1.5 szklanki Drobny cukier
  • 200 ml Kwaśna śmietana
  • 3 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 400 g Miód
  • 3 łyżki Kakao
  • 2.5 łyżki Przyprawa do piernika

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj większą miskę i wymieszaj w niej mąkę pszenną z kakao. 

  2. 2

    Do rondelka dodaj przyprawę do piernika oraz miód i zagotuj składniki. Kiedy to nastąpi, dodaj masło, a całość mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Płynną masę odłóż na bok, żeby mogła wystygnąć. 

  3. 3

    Do większego naczynia dodaj kwaśną śmietanę 18% (najlepiej wcześniej wyciągnąć ją z lodówki, by jej temperatura była zbliżona do temperatury otoczenia). Następnie dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj podane składniki. Miska powinna być wysoka, ponieważ po niedługim czasie masa zacznie zwiększać swoją objętość.

  4. 4

    Do oddzielnego naczynia dodaj 3 białka i ubij je na gładki puch. Stopniowo dodawaj drobny cukier, nie przestając miksować. Następnie do sztywnej już piany dodaj żółtka. Całą masę ponownie wymieszaj za pomocą miksera i połącz z mieszanką suchych składników.

  5. 5

    Wymieszaną masę jajeczną z mąką pszenną i kakao połącz z przestudzonym miodem.

  6. 6

    Następnie dodaj śmietanę i starannie wymieszaj masę. Wierzch naczynia przykryj folią spożywczą i odłóż ciasto do lodówki na dobę, aby nieco zgęstniało. 

  7. 7

    Po upływie 24 godzin wyciągnij ciasto i połóż je na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Podziel je na kilka mniejszych  części, każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości +/- 5 mm i zacznij wykrywać ulubione kształty pierniczków alpejskich. 

  8. 8

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją arkuszem papieru.

  9. 9

    Wykrojone pierniczki układaj na blasze, zachowując niewielkie odstępy między każdą sztuką wypieku. Pierniczki alpejskie piecz ok. 9 minut, uzupełniając blachę kolejną porcją wykrojonych ciasteczek. Gdy przysmak wystygnie, można udekorować go wedle własnego pomysłu i indywidualnych upodobań smakowych. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też