Kruchy schab w sosie grzybowym — smak jesieni w zasięgu rąk przez cały rok

Schab w sosie grzybowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab w sosie grzybowym

  • 1 szklanki Bulion
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 0.5 Łyżeczka Tymianek
  • 600 g Schab wieprzowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.3 Szklanka Śmietanka 18%
  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 0.5 Łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 500 g Grzyby świeże
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj. 

  2. 2

    Grzyby oczyść, najlepiej bez użycia wody, po czym pokrój je w cienkie plasterki. 

  3. 3

    Schab starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm i delikatnie rozbij je tłuczkiem.

  4. 4

    Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż na niej połowę cebuli. Gdy warzywo się zeszkli, dodaj kawałki mięsa i obsmaż je z dwóch stron na rumiany kolor. 

  5. 5

    W międzyczasie doprowadź bulion do wrzenia i wlej go na patelnię z kawałkami mięsa. Dodaj również sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz czarny pieprz mielony. Naczynie przykryj i duś składniki przez 70 minut.

  6. 6

    Na drugiej patelni rozpuść masło i dodaj na nią pozostałą cebulę oraz czosnek. Gdy się zeszklą, wrzuć grzyby i smaż składniki przez następne 7 minut. Sos dopraw solą, tymiankiem, słodką papryką w proszku oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  7. 7

    Do sosu grzybowego wlej wywar powstały podczas duszenia mięsa, a następnie dodaj również śmietankę. Gotuj składniki przez 2 minuty, a zaraz potem przelej je do garnka z mięsem i delikatnie wymieszaj.

     

    Schab w sosie grzybowym smakuje rewelacyjnie w towarzystwie kaszy gryczanej oraz ogórków kiszonych.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też