Sernik na zimno, który zrobisz z 6 składników. Sprawdzony przepis na udany deser

Sernik na zimno
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik na zimno

  • 3 opakowania Galaretka truskawkowa
  • 1 opakowanie Herbatniki maślane
  • 1 kg Serek homogenizowany
  • Owoce
  • 1 Torebka Herbata owocowa

Przygotowanie

  1. 1

    Herbatę owocową zalej wrzątkiem i odłóż na bok do zaparzenia. Nie dodawaj cukru do przygotowanego napoju.

  2. 2

    Na dnie wybranej formy do pieczenia starannie rozłóż maślane herbatniki. Następnie skrop je zaparzoną wcześniej herbatą owocową — wystarczy kilka łyżeczek napoju.

  3. 3

    Przygotuj 2 galaretki truskawkowe, podążając za instrukcją znajdującą się na opakowaniu wybranego produktu. Sugerowany smak proszku z powodzeniem można zastąpić na inny, odpowiadający upodobaniom smakowym. Zalane galaretki odstaw do lodówki i poczekaj, aż stężeją.

  4. 4

    Do dużej miski dodaj serek homogenizowany, a następnie dodaj również gotową galaretkę truskawkową. Zawartość naczynia wymieszaj starannie, używając miksera. Możesz również skorzystać z blendera ręcznego.

  5. 5

    Sporządzoną masę serową wyłóż do formy, wylewając ją na nasączone poprzednio herbatniki.

  6. 6

    Na cieście serowym ułóż ulubione owoce, pokrojone na mniejsze kawałki. Doskonale sprawdzą się m.in. truskawki, maliny i borówki.

  7. 7

    Następnie przygotuj pozostałe opakowanie galaretki owocowej, zalej proszek wodą i odłóż produkt do wystygnięcia. Po chwili naczynie z galaretką włóż do lodówki i pozostaw w chłodzie na ok. 10 minut. Po tym czasie powinna delikatnie zastygnąć. Gdy tak się stanie, przelej galaretką na wierzch sernika na zimno, pokrywając starannie warstwę owoców.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też