Sernik baskijski — przepis na rozkoszne ciasto, które skradnie Twoje serce

Sernik baskijski
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik baskijski

  • 250 g Mascarpone
  • 500 g Twaróg sernikowy
  • 400 ml Śmietana kremówka 36%
  • 6 Jajko
  • 250 g Jogurt grecki
  • 250 g Cukier
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka Sól morska

Kruchy spód

  • 3 łyżki Masło
  • 180 g Herbatniki maślane

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wybierając tryb góra-dół.

  2. 2

    Tortownicę, w której będzie piekł się spód na sernik baskijski, wyłóż papierem do pieczenia. Najpierw wysmaruj ją jednak odrobiną masła.

  3. 3

    Przygotuj spód na ciasto. Wybrane ciasteczka rozdrobnij w blenderze, a następnie połącz je z masłem (roztopionym). Sporządzoną masę umieść w tortownicy i precyzyjnie wyłóż jej dno, dociskając składniki rękoma. Następnie formę włóż do piekarnika i piecz 5-6 minut. Gotowy spód na sernik baskijski wyciągnij i odłóż na bok, by przestygł.

  4. 4

    Przygotuj masę na ciasto. W naczyniu połącz jogurt grecki, cukier, mascarpone, oraz twaróg sernikowy i miksuj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Po chwili dodaj również jajka, a po ich wymieszaniu do masy dodaj wanilię, drobną sól morską oraz 36% śmietanę kremówkę. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Podnieś temperaturę piekarnika do 240 st. C i poczekaj, aż dobrze się nagrzeje. To warunek konieczny do uzyskania mocno przypieczonej, skarmelizowanej skórki sernika baskijskiego.

  6. 6

    Serową masę przełóż na upieczony wcześniej spód (powinien być już letni). Sernik baskijki piecz przez pół godziny. Po wyciągnięciu wypieku z piekarnika ciasto powinno być ciemne od zewnątrz, a w środku — płynne. Kiedy sernik wystygnie, umieść go w lodówce. Ciasto chłódź przynajmniej przez 8 godzin.

     

    Wypróbuj także przepis na sernik świąteczny.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też