Tradycyjna zupa jarzynowa — smak, który przypomni Ci dzieciństwo

Zupa jarzynowa
Źródło: StockFood

Składniki

Zupa jarzynowa

  • 1.5 litr Woda
  • 1 sztuka Kalafior
  • 400 g Ziemniaki
  • 100 g Groszek
  • 150 g Marchew
  • 250 g Fasolka szparagowa
  • 20 g Masło klarowane
  • 150 g Kwaśna śmietana
  • 1 pęczek Koperek
  • 10 g Sól
  • 1 szczypta Kurkuma
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej patelnię z grubszym dnem i rozpuść na niej masło klarowane. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę. Smaż do momentu zeszklenia i uzyskania rumianego koloru.

  2. 2

    Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki umyj i pokrój w kostkę o boku mierzącym ok. 2 cm. Tak przygotowane warzywa umieść w garnku i zalej wodą, doprowadzając do wrzenia. Następnie gotuj przez ok. 15 minut.

  3. 3

    Po tym czasie dodaj fasolkę szparagową z odciętymi końcówkami i różyczki kalafiora. Zupę jarzynową dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Wywar gotuj przez następne 5 minut.

  4. 4

    Do zupy jarzynowej dodaj zielony groszek i podsmażoną wcześniej cebulkę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

  5. 5

    Śmietanę umieść w miseczce, dodaj pół chochelki wywaru i wymieszaj, powtarzając tę czynność dwukrotnie, a następnie tak zahartowaną śmietanę wlej do garnka z zupą jarzynową, energicznie mieszając zawartość. Po chili ściągnij garnek z palnika i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  6. 6

    Zupę jarzynową można podawać z makaronem, lanym ciastem, a nawet świeżym pieczywem. Nie zapomnij o dodatku koperku, który nada zupie letniego charakteru.

    Jeśli poszukujesz pomysłu na inny obiad, z dodatkiem warzyw, polecamy przepis na lekką zupę kalafiorową.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też