Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 sztuki Jabłko
  • 1.5 szklanki Mąka orkiszowa
  • 2 Jajko
  • 250 ml Mleko
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 3 łyżeczki Miód
  • Olej kokosowy

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz jabłko ze skórki, pozbądź się gniazda nasiennego i zetrzyj owoc na tarce.

  2. 2

    W dużej misce połącz proszek do pieczenia, mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, a następnie do suchych składników dodaj jajka, mleko i miód. Dzieciom poniżej 1. roku życia ciasto posłódź rozgniecioną pulpą z banana, pomiń wówczas miód. Do masy dodaj starte jabłko i wszystko starannie wymieszaj.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Po chwili nałóż na nią gotowe ciasto, formując apetyczny placuszek. Racuszki z jabłkami smaż z obu stron, żeby ciasto nie było surowe wewnątrz placuszków.

  4. 4

    Na koniec gotowe racuszki posyp odrobiną cukru pudru.

  5. 5

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też