Herbata pomarańczowa z miętą

 Herbata pomarańczowa z miętą
Źródło: GettyImages

Składniki

  • Czarna herbata liściasta
  • 4 łyżki Syrop pomarańczowy
  • 4 sztuki Pomarańcza
  • 1 gałązka Mięta
  • 4 sztuki Goździki
  • 1 laska Cynamon
  • 1 litr Woda
  • Miód

Przygotowanie

  1. 1

    Pomarańcze obierz ze skórki i wyciśnij z nich sok.

  2. 2

    Do garnka wlej sok wyciśnięty z pomarańczy, dodaj syrop pomarańczowy, miętę, cynamon, goździki i czarną herbatę. Wszystkie składniki zalej wodą.

  3. 3

    Herbatę gotuj ok. 5 minut. Następnie wywar odstaw na chwilę, aby zintensyfikować smak przypraw.

  4. 4

    Na koniec odcedź herbatę i posłodź do smaku — miodem lub cukrem trzcinowym. Aromatyczną herbatę pij na ciepło. Dla ozdoby do szklanek dodaj cienkie plastry pomarańczy i (opcjonalnie) laskę cynamonu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też