Herbata pomarańczowa z miętą
Przepyszny smak cytrusów i orzeźwiającej mięty wzbogacony pachnącymi przyprawami, które ogrzeją Cię w chłodne wieczory.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- Czarna herbata liściasta
- 4 łyżki Syrop pomarańczowy
- 4 sztuki Pomarańcza
- 1 gałązka Mięta
- 4 sztuki Goździki
- 1 laska Cynamon
- 1 litr Woda
- Miód
Przygotowanie
- 1
Pomarańcze obierz ze skórki i wyciśnij z nich sok.
- 2
Do garnka wlej sok wyciśnięty z pomarańczy, dodaj syrop pomarańczowy, miętę, cynamon, goździki i czarną herbatę. Wszystkie składniki zalej wodą.
- 3
Herbatę gotuj ok. 5 minut. Następnie wywar odstaw na chwilę, aby zintensyfikować smak przypraw.
REKLAMA - 4
Na koniec odcedź herbatę i posłodź do smaku — miodem lub cukrem trzcinowym. Aromatyczną herbatę pij na ciepło. Dla ozdoby do szklanek dodaj cienkie plastry pomarańczy i (opcjonalnie) laskę cynamonu.
Zobacz także:
REKLAMA