Barszcz wigilijny — tradycyjna zupa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole
Barszcz wigilijny to lubiana potrawa, która z talerzy znika w mgnieniu oka. Na Wigilię Bożego Narodzenia przygotowujemy ją wraz z uszkami, krokietami lub pasztecikami z farszem z kapustą i z grzybami. Jak przygotować aromatyczny barszcz wigilijny, który będzie kusił nie tylko głębokim i wyrazistym kolorem, ale i niezwykłym smakiem?
Historia barszczu czerwonego, królującego jako jedno z cieszących się sławą dań na stole wigilijnym, swoją historią sięga już XVI w. Zupa spożywana była głównie jako postny posiłek, jednak z upływem czasu zaczęto udoskonalać ją o nowe dodatki, takie jak mięso, gotowane jajka czy dodatek w postaci ryby.
Jak przygotować dobry barszcz na Wigilię?
Współcześnie barszcz czerwony utożsamiany jest przede wszystkim z Wigilią Bożego Narodzenia. Chcąc dotrzymać tradycji, zupa przygotowywana jest najczęściej bez wkładu mięsa, dlatego niezwykle istotne jest to, by dobrać odpowiednie przyprawy i zadbać o podkreślenie aromatu, wydobywającego się z buraków.
Chociaż na naszych stołach gości dość często, każdy zgodzi się z tym, że w czasie wieczerzy wigilijnej barszcz czerwony smakuje zupełnie inaczej. Z pewnością sprzyja temu również rodzinna atmosfera i świąteczne humory. Aby nasze staranie nie poszły na marne, a wigilijny specjał smakował każdemu bez wyjątku, warto poznać przepis na wigilijny barszcz czerwony bez zakwasu.
Składniki
- 2 kg Czerwony burak
- 0.5 Litr Woda
- 40 g Suszone borowiki
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 0.5 Sztuka Seler
- 1 sztuka Jabłko
- 3 sztuki Liście laurowe
- 4 ziarna Ziele angielskie
- 10 ziaren Pieprz
- 3 łyżki Ocet spirytusowy 10%
- 0.5 Łyżka Sól morska
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 3 łyżki Cukier
Przygotowanie
- 1
Do dużego garnka wlej 0,5 l wody, a po chwili dodaj suszone grzyby.
- 2
Nieobraną cebulę opal na ogniu palnika. Czynność tę wykonaj tak samo z 1 ząbkiem czosnku. Następnie przekrój składniki na pół i dołóż do garnka z suszonymi borowikami. Kiedy wywar zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem na najmniejszym płomieniu/trybie przez ok. 20 minut.
- 3
Do gotującego się wywary dodaj przyprawy: 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe oraz 4 ziela angielskie.
REKLAMA - 4
Umyte buraki oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyte jabłko zetrzyj wraz ze skórką.
- 5
Przygotuj duży garnek. Dodaj do niego starte wcześniej warzywa, zalej je 2,5 l wody, a następnie dodaj również gotowy wywar z suszonymi borowikami. Gotowanie powinno trwać ok. 30-35 minut. To również czas na dodanie składników, takich jak cynamon, anyż i goździki (są one opcjonalne).
- 6
Na samym końcu barszcz wigilijny dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, odrobiną cukru oraz dodaj posiekany ząbek czosnku. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz także: