Barszcz wigilijny — tradycyjna zupa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole

Barszcz czerwony wigilia
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 kg Czerwony burak
  • 0.5 Litr Woda
  • 40 g Suszone borowiki
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 Sztuka Seler
  • 1 sztuka Jabłko
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 4 ziarna Ziele angielskie
  • 10 ziaren Pieprz
  • 3 łyżki Ocet spirytusowy 10%
  • 0.5 Łyżka Sól morska
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Do  dużego garnka wlej 0,5 l wody, a po chwili dodaj suszone grzyby.

  2. 2

    Nieobraną cebulę opal na ogniu palnika. Czynność tę wykonaj tak samo z 1 ząbkiem czosnku. Następnie przekrój składniki na pół i dołóż do garnka z suszonymi borowikami. Kiedy wywar zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem na najmniejszym płomieniu/trybie przez ok. 20 minut.

  3. 3

    Do gotującego się wywary dodaj przyprawy: 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe oraz 4  ziela angielskie.

  4. 4

    Umyte buraki oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyte jabłko zetrzyj wraz ze skórką.

  5. 5

    Przygotuj duży garnek. Dodaj do niego starte wcześniej warzywa, zalej je 2,5 l wody, a następnie dodaj również gotowy wywar z suszonymi borowikami. Gotowanie powinno trwać ok. 30-35 minut. To również czas na dodanie składników, takich jak cynamon, anyż i goździki (są one opcjonalne).

  6. 6

    Na samym końcu barszcz wigilijny dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, odrobiną cukru oraz dodaj posiekany ząbek czosnku. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też