Kanapka z pastą z awokado i ciecierzycy
Chrupiąca kanapka wypełniona pastą z awokado i ciecierzycy to zdrowy posiłek, pełny białka i wartościowy odżywczych.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- 1 sztuka Awokado
- 200 g Ciecierzyca
- 100 g Jogurt naturalny
- 1 sztuka Cebula dymka
- 2 Goździki
- 1 łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 0.5 Łyżeczka Ocet jabłkowy
- 1 garść Kiełki rzodkiewki
- 80 g Ser feta
- 8 kromek Chleb żytni
Przygotowanie
- 1
Ciecierzycę zalej wodą i mocz ją przez całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości.
- 2
Obierz awokado, wyciągnij pestkę, wydrąż miąższ i przełóż go do miski. Dodaj ser i wszystko starannie rozgnieć. Składniki wymieszaj z jogurtem.
- 3
Dymkę pokrój na małe kawałki i dodaj do masy. Następnie przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj sól i ocet.
REKLAMA - 4
Przygotowaną pastę z awokado dokładnie wymieszaj z gotowaną ciecierzycą tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
- 5
Podawaj na chlebie żytnim ze świeżymi kiełkami rzodkiewki.
Zobacz także:
REKLAMA