Kanapka z pastą z awokado i ciecierzycy

Kanapka z pastą z awokado i ciecierzycy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 sztuka Awokado
  • 200 g Ciecierzyca
  • 100 g Jogurt naturalny
  • 1 sztuka Cebula dymka
  • 2 Goździki
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Ocet jabłkowy
  • 1 garść Kiełki rzodkiewki
  • 80 g Ser feta
  • 8 kromek Chleb żytni

Przygotowanie

  1. 1

    Ciecierzycę zalej wodą i mocz ją przez  całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości.

  2. 2

    Obierz awokado, wyciągnij pestkę, wydrąż miąższ i przełóż go do miski. Dodaj ser i wszystko starannie rozgnieć. Składniki wymieszaj z jogurtem.

  3. 3

    Dymkę pokrój na małe kawałki i dodaj do masy. Następnie przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj sól i  ocet.

  4. 4

    Przygotowaną pastę z awokado dokładnie wymieszaj z gotowaną ciecierzycą tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też