Uszka z grzybami — przepis na doskonałe uszka wigilijne z suszonych grzybów

Uszka z grzybami na Wigilię
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 320 g Mąka pszenna tortowa
  • 170 ml Gorąca woda
  • 2 łyżki Olej
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Farsz

  • 60 g Grzyby suszone
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 łyżki Olej
  • 1 sztuka Żółtko jajka
  • 1 płaska łyżka Bułka tarta
  • 1 szczypta Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej 2 łyżki oleju roślinnego, sól oraz gorącą wodę. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zacznij wyrabiać ciasto na uszka z grzybami. Po chwili wyrabiania powinno stać się ono ciągliwe i  sprężyste. Przygotowane ciasto zawiń w folię i odstaw na bok na ok. 60 minut. Taki zabieg sprawi, że podczas rozwałkowywania na cienki placek nie będzie się ono kurczyło.

  2. 2

    Kiedy ciasto leżakuje owinięte w folię spożywczą, przejdź do przygotowywania farszu. Suszone grzyby pokryj zimną wodą i przykryj naczynie. Do uszek z grzybami możesz wykorzystać suszone podgrzybki i prawdziwki.

  3. 3

    Po godzinie wyciągnij z miski namoczone grzyby (nie wylewaj wody, która pozostała w misce), włóż je do garnka z wodą i zacznij je gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj je pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut.

  4. 4

    Ugotowane grzyby pokrój na drobne kawałki.

  5. 5

    Obraną cebulę poszatkuj i smaż na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie na patelnię dodaj również pokrojone kawałki grzybów, dopraw pieprzem oraz solą i smaż przez ok. 5 minut. Nadzienie do uszek odstaw do ostudzenia. Kiedy farsz przestygnie, dodaj żółtko i bułkę tartą. Całość starannie wymieszaj.

  6. 6

    Po godzinie na blacie lub stolnicy podsypanej mąką ustaw przygotowane wcześniej ciasto. Podziel je na 3 części — 2 pokryj ściereczką, odstaw na bok i zacznij wałkować 1 z nich. Finalnie ciasto powinno być cienkie. Za pomocą wykrawacza lub szklanki wycinaj na nim niewielkie koła.

  7. 7

    Na środek każdego z wykrojonych kawałków nałóż niewielką łyżeczkę farszu grzybowego. Następnie ciasto zagnij na pół i sklej starannie jego boki oraz końce, tak żeby farsz nie wydostał się podczas gotowania.

  8. 8

    W garnku zagotuj wodę, z dodatkiem soli. Uszka z grzybami gotuj partiami (ok. 30-35 uszek w jednej porcji). Abu uzyskać odpowiednią miękkość i nie przegotować przysmaku wigilijnego obserwuj moment, w którym uszka wypłyną na powierzchnię wody. Od tej chwili powinny pozostać w wodzie nie więcej niż 2 minuty. Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego gotowe!

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też