Uszka z grzybami — przepis na doskonałe uszka wigilijne z suszonych grzybów
Uszka z grzybami to wspaniały dodatek, który podkreśla smak barszczu wigilijnego. Aby otrzymać oczekiwany efekt, konieczne jest skorzystanie ze sprawdzonej receptury. Oto przepis na apetyczne uszka z suszonych grzybów.
Składniki
Ciasto
- 320 g Mąka pszenna tortowa
- 170 ml Gorąca woda
- 2 łyżki Olej
- 0.5 Łyżeczka Sól
Farsz
- 60 g Grzyby suszone
- 1 sztuka Cebula
- 3 łyżki Olej
- 1 sztuka Żółtko jajka
- 1 płaska łyżka Bułka tarta
- 1 szczypta Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
Przygotowanie
- 1
Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej 2 łyżki oleju roślinnego, sól oraz gorącą wodę. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zacznij wyrabiać ciasto na uszka z grzybami. Po chwili wyrabiania powinno stać się ono ciągliwe i sprężyste. Przygotowane ciasto zawiń w folię i odstaw na bok na ok. 60 minut. Taki zabieg sprawi, że podczas rozwałkowywania na cienki placek nie będzie się ono kurczyło.
- 2
Kiedy ciasto leżakuje owinięte w folię spożywczą, przejdź do przygotowywania farszu. Suszone grzyby pokryj zimną wodą i przykryj naczynie. Do uszek z grzybami możesz wykorzystać suszone podgrzybki i prawdziwki.
- 3
Po godzinie wyciągnij z miski namoczone grzyby (nie wylewaj wody, która pozostała w misce), włóż je do garnka z wodą i zacznij je gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj je pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut.
- 4
Ugotowane grzyby pokrój na drobne kawałki.
- 5
Obraną cebulę poszatkuj i smaż na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie na patelnię dodaj również pokrojone kawałki grzybów, dopraw pieprzem oraz solą i smaż przez ok. 5 minut. Nadzienie do uszek odstaw do ostudzenia. Kiedy farsz przestygnie, dodaj żółtko i bułkę tartą. Całość starannie wymieszaj.
- 6
Po godzinie na blacie lub stolnicy podsypanej mąką ustaw przygotowane wcześniej ciasto. Podziel je na 3 części — 2 pokryj ściereczką, odstaw na bok i zacznij wałkować 1 z nich. Finalnie ciasto powinno być cienkie. Za pomocą wykrawacza lub szklanki wycinaj na nim niewielkie koła.
- 7
Na środek każdego z wykrojonych kawałków nałóż niewielką łyżeczkę farszu grzybowego. Następnie ciasto zagnij na pół i sklej starannie jego boki oraz końce, tak żeby farsz nie wydostał się podczas gotowania.
- 8
W garnku zagotuj wodę, z dodatkiem soli. Uszka z grzybami gotuj partiami (ok. 30-35 uszek w jednej porcji). Abu uzyskać odpowiednią miękkość i nie przegotować przysmaku wigilijnego obserwuj moment, w którym uszka wypłyną na powierzchnię wody. Od tej chwili powinny pozostać w wodzie nie więcej niż 2 minuty. Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego gotowe!
Zobacz także:
Zgodnie ze starą tradycją, podczas wieczerzy wigilijnej uszka najczęściej spożywamy z farszem, wykonanym z suszonych grzybów. Chociaż wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w Wigilię Bożego Narodzenia nie jest obowiązkiem, a jedynie podtrzymywaniem dawnych zwyczajów, w większości domów dodatkiem do aromatycznego barszczu czerwonego są właśnie one — znakomite uszka z grzybami.
Uszka kształtem przypominają maleńkie, okrągłe pierożki. Niektórym kojarzą się z tortellini, jednak zarówno smak jak i przeznaczenie uszek znacznie różnią się od sposobu stosowania włoskich mini pierożków.