Łatwa w przygotowaniu babka marmurkowa — przepis, który udaje się za każdym razem
Łatwa w przygotowaniu, idealnie puszysta i atrakcyjnie prezentująca się babka marmurkowa, to obowiązkowy element wielkanocnego stołu. Sprawdź, jak ją przygotować.
Składniki
Babka marmurkowa
- 300 g Mąka pszenna
- 200 g Cukier puder
- 2 łyżki Kakao
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 5 Jajko
- 180 ml Olej roślinny
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 100 ml Sok z cytryny
- 1 sztuka Skórka z cytryny
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C i natłuść formę do pieczenia babki.
- 2
Oddziel białka od żółtek.
- 3
W dużej misce połącz cukier puder, olej, ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę z jednej cytryny. Całość miksuj ok. 3 minut.
REKLAMA - 4
Do miski zacznij stopniowo dodawać żółtka i miksuj masę, aż składniki ładnie się połączą.
- 5
W innym naczyniu połącz suche składniki, tj. mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj je partiami do miski z przygotowaną wcześniej masą i miksuj do połączenia składników.
- 6
Białka ubij na lśniącą, sztywną pianę. ¾ białek dodaj do ciasta na babkę marmurkową i wymieszaj masę szpatułką.
- 7
Do pozostałej części ubitych białek dodaj ok. ¼ masy na babkę, połącz razem z kakao i starannie wymieszaj.
- 8
Do przygotowanej formy na babkę nakładaj naprzemiennie jasne i czekoladowe ciasto.
- 9
Babkę marmurkową piecz przez 45 minut. Przed podaniem ciasto udekoruj cukrem pudrem, lukrem lub innymi dodatkami.
Zobacz także: