Łatwa w przygotowaniu babka marmurkowa — przepis, który udaje się za każdym razem

Babka marmurkowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Babka marmurkowa

  • 300 g Mąka pszenna
  • 200 g Cukier puder
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 5 Jajko
  • 180 ml Olej roślinny
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 100 ml Sok z cytryny
  • 1 sztuka Skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 170 st. C i natłuść formę do pieczenia babki.

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek.

  3. 3

    W dużej misce połącz cukier puder, olej, ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę z jednej cytryny. Całość miksuj ok. 3 minut.

  4. 4

    Do miski zacznij stopniowo dodawać żółtka i miksuj masę, aż składniki ładnie się połączą.

  5. 5

    W innym naczyniu połącz suche składniki, tj. mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj je partiami do miski z przygotowaną wcześniej masą i miksuj do połączenia składników.

  6. 6

    Białka ubij na lśniącą, sztywną pianę. ¾ białek dodaj do ciasta na babkę marmurkową i wymieszaj masę szpatułką.

  7. 7

    Do pozostałej części ubitych białek dodaj ok. ¼ masy na babkę, połącz razem z kakao i starannie wymieszaj.

  8. 8

    Do przygotowanej formy na babkę nakładaj naprzemiennie jasne i czekoladowe ciasto.

  9. 9

    Babkę marmurkową piecz przez 45 minut. Przed podaniem ciasto udekoruj cukrem pudrem, lukrem lub innymi dodatkami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też