Ciasto milionera — przepis na blok karmelowo-czekoladowy
Dziecinnie prosty deser, zwany również ciastem milionera to przysmak z ciągnącym się karmelowym nadzieniem i chrupiącym kokosowym korpusem. Dobrze sprawdzi się na wiele okazji — Wielkanoc, Boże Narodzenie, ale i spotkanie ze znajomymi. Kostka karmelowa jest doskonałą propozycją dla fanów słodkości. Idealnie chrupki spód deseru oraz połączenie ciągnącego się karmelu z czekoladą i wiórkami kokosowymi to istny raj dla największych miłośników słodyczy. Zobacz, jak zrobić pyszne ciasto milionera.
Składniki
Warstwa karmelowa
- 125 g Masło
- 80 g Cukier brązowy
- 1 puszka Słodzone mleko skondensowane
Warstwa czekoladowa
- 200 g Czekolada
- 1 łyżka Olej roślinny
Kruchy spód
- 120 g Mąka pszenna
- 80 g Cukier brązowy
- 50 g Wiórki kokosowe
- 125 g Masło
Przygotowanie
- 1
W jednym naczyniu starannie wymieszaj mąkę, cukier i wiórki kokosowe, a następnie polej je roztopionym masłem. Całość zmiksuj w blenderze lub połącz za pomocą miksera — to szybkie sposoby na uzyskanie kruchego ciasta (pamiętaj, że nie powinno być zbite!).
- 2
Formę do pieczenia o wymiarach 18x30 cm posmaruj odrobiną masła i wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Następnie ręcznie uciśnij mieszankę kruchego ciasta, wyrównując jego powierzchnię.
- 3
Spód ciasta milionera piecze w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15 minut.
- 4
W garnku z grubszym dnem rozpuść masło. Dodaj cukier i energicznie mieszaj całość trzepaczką, aż kryształki się rozpuszczą, a masa zacznie wrzeć.
- 5
Następnie dodaj skondensowane mleko, zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
- 6
Ciepły krem karmelowy wylej na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie piecz przez 12 minut w tej samej temperaturze (180 st. C).
- 7
Ciasto pozostaw do ostygnięcia, a następnie umieść je w lodówce na ok. 15 minut.
- 8
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z odrobiną oleju. Masa powinna stać się gładka i błyszcząca.
- 9
Masę czekoladową wyłóż na ciasto z warstwą karmelu i delikatnie nim potrząśnij.
- 10
Ciasto milionera odstaw do ostygnięcia na 2 godziny. Po ich upływie blok karmelowo-czekoladowy pokrój w drobną kostkę.
Ciasto milionera, nazywane jest również blokiem karmelowo-czekoladowym, ciastkiem maślanym z karmelem i czekoladą oraz kostką karmelową. Oryginalną nazwą deseru, który pochodzi z wysp jest Chocolate Carmel Shortbread. Deser składa się z 3 części: kruchego spodu z dodatkiem wiórków kokosowych, warstwy ciągnącego się karmelu oraz czekoladowej, chrupiącej pokrywy.
Komu przypadnie do gustu blok karmelowo-czekoladowy?
Deser należy do nadzwyczaj słodkich wypieków, dlatego przypadnie do gustu prawdziwym łasuchom. To również dobra opcja dla osób na diecie — jeden kawałek w zupełności wystarczy, by zaspokoić chęć na słodycze. Ciasto milionera z pewnością zasmakuje fanom karmelu i czekolady. To połączenie jest naprawdę fenomenalne.
Ciasto milionera robi się w mgnieniu oka. Czas przygotowania to 40 minut, jednak trzeba doliczyć do niego czas chłodzenia bloku karmelowo-czekoladowego, który wynosi ok. 2 godzin.