Kotlety ziemniaczane Gesslerowej — koniecznie wypróbuj!

Kotlety ziemniaczane
Źródło: GettyImages

Składniki

Kotlety ziemniaczane

  • 1 Jajko
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 500 g Ugotowane ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 garść Szczypiorek
  • 5 łyżek Bułka tarta
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Mieszanka włoskich ziół
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotowane ziemniaki zmiel lub przepuść przez praskę.

  2. 2

    Obierz cebulę i posiekaj ją na dość drobne kawałki. Zeszklij ją na rozgrzanym oleju rzepakowym (możesz również użyć oleju z pestek winogron). Po ok. 10 minutach smażenia wyłącz palnik i odłóż cebulę na bok, lekko przestygła.

  3. 3

    Zeszkloną cebulę przełóż do naczynia ze zmielonymi ziemniakami. Następnie dodaj również jajko, bułkę tartą, mąkę pszenną, drobno pokrojony szczypiorek oraz czarny pieprz mielony, sól i miks włoskich ziół. Wszystkie składniki starannie wymieszaj — powinna utworzyć się z nich kleista masa ziemniaczana.

  4. 4

    Do małej miseczki wsyp 2 łyżki bułki tartej i obtaczaj w niej uformowane w dłoniach kotlety ziemniaczane.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz (olej bądź masło klarowane) i nakładaj na nią kotlety ziemniaczane. Każdy z nich smaż ok. 4-5 minut na stronę.

  6. 6

    Gotowe kotlety ziemniaczane podawaj wraz ze świeżymi sałatkami, np. surówką z młodej kapusty.

     

    Jeśli szukasz pomysłu na inny bezmięsny obiad, koniecznie wypróbuj przepis na kotlety z soczewicy.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też