Lemoniada z rabarbarem i owocami leśnymi, czyli przepis na ekspresowe orzeźwienie

Lemoniada z rabarbarem
Źródło: Shutterstock/Kolpakova Svetlana

Składniki

Lemoniada z rabarbarem

  • 0.5 Litr Woda mineralna
  • 0.25 Szklanka Cukier brązowy
  • 5 łodyg Rabarbar
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 szklanki Mrożone owoce leśne
  • 0.33 Dzbanek Woda gazowana

Przygotowanie

  1. 1

    Łodygi rabarbaru starannie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zaraz potem przełóż warzywo do garnka z grubym dnem i pokryj brązowym cukrem.

  2. 2

    Następnie do garnka dodaj mrożone owoce leśne, a całość zalej wodą mineralną i połóż na palniku. Zawartość gotuj na małym płomieniu, aż do czasu rozpadu kawałków rabarbaru.

  3. 3

    Podgotowane składniki przetrzyj przez sito i poczekaj, aż płyn nieco przestygnie.

  4. 4

    Do dzbanka dodaj ostudzoną, przygotowaną pod lemoniadę bazę i połącz z wodą gazowaną (można zamienić na wodę niegazowaną). Przed podaniem do orzeźwiającego napoju dodaj kostki lodu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też