Pasteis de nata — przepis na słynne tartaletki. Odkryj przysmak Portugalii
Pasteis de nata to wyborny deser, który pochodzi z Portugalii. Przepis na przysmak jest bardzo łatwy, dlatego może się go podjąć nawet początkujący miłośnik cukiernictwa. Łakoć słynie z kremowej masy oraz chrupiącego, apetycznie połyskującego ciasta francuskiego. Poręczna forma sprawia, że pasteis de nata uświetnią niejedno przyjęcie — można sięgać po nie podczas prowadzenia rozmów czy dzielenia czasu z bliskimi, np. podczas grania w planszówki.
Składniki
Pasteis de nata
- 20 g Cukier trzcinowy
- 25 g Masło
- 250 ml Mleko 3,2%
- 275 g Ciasto francuskie
- 25 g Mąka pszenna
- 4 Żółtko jajka
- 120 g Cukier
- 70 ml Woda
- 2 Szczypty Mielony cynamon
- Skórka z cytryny
Opcjonalnie — owoce w żelu
- 10 g Żelatyna
- 30 g Cukier
- 225 ml Woda
- Borówki
- Maliny
Przygotowanie
- 1
Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je masłem. Następnie całą powierzchnię oprósz białym cukrem, zawiń ciasto, tworząc kształt zwoju i włóż do lodówki.
- 2
Do garnka wlej ¾ mleka. Połącz je z mielonym cynamonem oraz skórką startą z cytryny. Mieszankę umieść na palniku i zagotuj.
- 3
Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką i dodaj do garnka z gotującym się mlekiem. Całość mieszaj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- 4
W oddzielnym garnku połącz wodę z cukrem i gotuj składniki przez kilka minut. Kiedy utworzy się z nich dość gęsty syrop, dodaj go do mlecznej mieszanki i starannie wszystko wymieszaj. Po przestudzeniu kremu dodaj do niego żółtka i wymieszaj, by stworzyć zwartą masę, bez gródek.
- 5
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- 6
Schłodzone ciasto francuskie podziel na 8 jednakowych części. Każdą rozgnieć, formując kształt ślimaka. Następnie włóż do formy na muffiny, wyklejając ciastem dno oraz boki formy. Wcześniej każdy otwór polecamy natłuścić odrobiną masła.
- 7
Do ciasta dodaj sporządzoną wcześniej masę mleczną i wyrównaj ją za pomocą łyżki.
- 8
Pasteis de nata piecz przez 20-25 minut, aż deser uzyska apetycznie złocisty wygląd.
- 9
Krok opcjonalny
W międzyczasie przygotuj żel do owoców. Zacznij od namoczenia żelatyny w 25 ml chłodnej wody. Następnie do garnka wlej 200 ml wody, połącz ją z sokiem z cytryny, żelatyną oraz cukrem. Mieszankę mieszaj, aż do momentu rozpuszczenia składników. Na koniec przecedź ją i odstaw, żeby żel mógł się wystudzić.
Upieczone pasteis de nata posmaruj żelem, a na górze każdej babeczki połóż maliny oraz borówki. Owoce posmaruj pozostałym żelem.
Zobacz także:
Jeśli jesteś fanem receptur z ciastem francuskim, a do tego przepadasz za smakiem budyniu, koniecznie wypróbuj przepis na pasteis de nata. Chociaż na pierwszy rzut oka wykonanie deseru może wydawać się skomplikowane i nadto złożone, gwarantujemy, że korzystając z poniższych wskazówek, z jego wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Skąd pochodzi przepis na pasteis de nata? Historia portugalskiego deseru
Słynny deser portugalski powstał w XVIII w. w klasztorze Hieronimitów w Belem. Nikogo nie zdziwi więc fakt, że pomysłodawcami smakowitej receptury byli mnisi, którzy w XIX w. postanowili sprzedać swój autorski przepis brazylijskiemu biznesmenowi, Domingosowi Rafaelowi Alvaresowi. Dziś pasteis de nata to słynne ciasteczka, które są obowiązkowym łakociem do spróbowania, podczas pobytu w Portugalii. Miłośnicy specjału przekonują, że najlepszych pasteis de nata można skosztować w kawiarni Pasteis de Belem w Lizbonie.
Zobacz także: Ciasto francuskie z truskawkami, przy którym się nie napracujesz
Pasteis de nata — przepis
Pasteis de nata, określa się nierzadko mianem lizbońskich tartaletek. Entuzjaści podróży i smakowania zagranicznych kuchni nierzadko mówią, że to jeden z flagowych symboli Portugalii, który oddaje namiastkę lokalnej kultury i szczyptę historii kraju. Aby spróbować tego rewelacyjnego wypieku nie trzeba udawać się w daleką wycieczkę. Przepis na oryginalne pasteis de nata bez trudu wykonasz we własnym domu. Wystarczy zaopatrzyć lodówkę w niezbędne składniki i podążać za wskazówkami, które krok po kroku opisują, jak zrobić ten pyszny lizboński smakołyk.