Pasteis de nata — przepis na słynne tartaletki. Odkryj przysmak Portugalii

Pasteis de nata
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasteis de nata

  • 20 g Cukier trzcinowy
  • 25 g Masło
  • 250 ml Mleko 3,2%
  • 275 g Ciasto francuskie
  • 25 g Mąka pszenna
  • 4 Żółtko jajka
  • 120 g Cukier
  • 70 ml Woda
  • 2 Szczypty Mielony cynamon
  • Skórka z cytryny

Opcjonalnie — owoce w żelu

  • 10 g Żelatyna
  • 30 g Cukier
  • 225 ml Woda
  • Borówki
  • Maliny

Przygotowanie

  1. 1

    Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je masłem. Następnie całą powierzchnię oprósz białym cukrem, zawiń ciasto, tworząc kształt zwoju i włóż do lodówki.

  2. 2

    Do garnka wlej ¾ mleka. Połącz je z mielonym cynamonem oraz skórką startą z cytryny. Mieszankę umieść na palniku i zagotuj. 

  3. 3

    Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką i dodaj do garnka z gotującym się mlekiem. Całość mieszaj, aż do uzyskania gęstej konsystencji. 

  4. 4

    W oddzielnym garnku połącz wodę z cukrem i gotuj składniki przez kilka minut. Kiedy utworzy się z nich dość gęsty syrop, dodaj go do mlecznej mieszanki i starannie wszystko wymieszaj. Po przestudzeniu kremu dodaj do niego żółtka i wymieszaj, by stworzyć zwartą masę, bez gródek. 

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. 

  6. 6

    Schłodzone ciasto francuskie podziel na 8 jednakowych części. Każdą rozgnieć, formując kształt ślimaka. Następnie włóż do formy na muffiny, wyklejając ciastem dno oraz boki formy. Wcześniej każdy otwór polecamy natłuścić odrobiną masła. 

  7. 7

    Do ciasta dodaj sporządzoną wcześniej masę mleczną i wyrównaj ją za pomocą łyżki.

  8. 8

    Pasteis de nata piecz przez 20-25 minut, aż deser uzyska apetycznie złocisty wygląd.

  9. 9

    Krok opcjonalny

    W międzyczasie przygotuj żel do owoców. Zacznij od namoczenia żelatyny w 25 ml chłodnej wody. Następnie do garnka wlej 200 ml wody, połącz ją z sokiem z cytryny, żelatyną oraz cukrem. Mieszankę mieszaj, aż do momentu rozpuszczenia składników. Na koniec przecedź ją i odstaw, żeby żel mógł się wystudzić. 

     

    Upieczone pasteis de nata posmaruj żelem, a na górze każdej babeczki połóż maliny oraz borówki. Owoce posmaruj pozostałym żelem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też