Śledzie w oleju — najlepszy przepis na śledzie wigilijne

Śledzie w oleju
Źródło: GettyImages

Składniki

Śledzie w oleju

  • 300 g Cebula
  • 300 ml Olej rzepakowy
  • 400 g Filety śledziowe z zalewy solnej
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 2 łyżeczki Sok z cytryny
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
  • 2 sztuki Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1

    Filety śledziowe przepłucz z zalewy solnej, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Każdy kawałek ryby pokrój na mniejsze części o grubości ok. 2 cm. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Następnie umieść ją w sitku, sparz wrzącą wodą i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

  3. 3

    2 słoiki o pojemności ok. 400 ml starannie wyparz, a następnie osusz. Układaj w nich warstwami sparzoną cebulę, na przemian z kawałkami pokrojonych filetów śledziowych. Do słoiczków dodaj także liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz sok z cytryny.

  4. 4

    Przygotowane naczynia z filetami śledziowymi i cebulą zalej olejem rzepakowym. Następnie szczelnie zakręć słoiki i schowaj je do lodówki na minimum 2 dni. Można spożywać je wcześniej, jednak po tym czasie smakują zdecydowanie lepiej. Śledzie w oleju mogą być przechowywane w lodówce przez okres 2 tygodni. Ten przysmak najczęściej zajadany jest z kromkami świeżego pieczywa.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też