Śledzie w oleju — najlepszy przepis na śledzie wigilijne
Przepis na śledzie w oleju to jedna z najprostszych receptur przyrządzanych podczas świąt Bożego Narodzenia. Ten smakołyk przygotować można w zaledwie kwadrans, jednak należy pamiętać, że aby zyskał pełnię smaku i aromatu, powinien spędzić co najmniej 2 dni w lodówce. Śledzie na wigilię można wykonać z kilku ogólnodostępnych składników, a zalewa to wyłącznie olej i niewielka ilość przypraw. Mimo tak prostego składu filety rybne zaskakują znakomitym smakiem. Przeczytaj poniższą recepturę i poznaj wszystkie tajniki przygotowania tego niezwykle smacznego dania we własnym domu.
Składniki
Śledzie w oleju
- 300 g Cebula
- 300 ml Olej rzepakowy
- 400 g Filety śledziowe z zalewy solnej
- 2 sztuki Liście laurowe
- 2 łyżeczki Sok z cytryny
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
- 2 sztuki Ziele angielskie
Przygotowanie
- 1
Filety śledziowe przepłucz z zalewy solnej, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Każdy kawałek ryby pokrój na mniejsze części o grubości ok. 2 cm.
- 2
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Następnie umieść ją w sitku, sparz wrzącą wodą i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- 3
2 słoiki o pojemności ok. 400 ml starannie wyparz, a następnie osusz. Układaj w nich warstwami sparzoną cebulę, na przemian z kawałkami pokrojonych filetów śledziowych. Do słoiczków dodaj także liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz sok z cytryny.
- 4
Przygotowane naczynia z filetami śledziowymi i cebulą zalej olejem rzepakowym. Następnie szczelnie zakręć słoiki i schowaj je do lodówki na minimum 2 dni. Można spożywać je wcześniej, jednak po tym czasie smakują zdecydowanie lepiej. Śledzie w oleju mogą być przechowywane w lodówce przez okres 2 tygodni. Ten przysmak najczęściej zajadany jest z kromkami świeżego pieczywa.
Zobacz także:
Śledzie w oleju to pomysł na smakowitą przystawkę, a w postne dni, szczególnie chętnie po te wyśmienite rybne fileciki sięga się na śniadanie lub kolację. Niezwykle ważna jest jakość wykorzystanych surowców, które powinny być świeże. W naszej sprawdzonej recepturze na wigilijne śledzie w oleju sekretnym składnikiem jest sok z cytryny, który nadaje potrawie wyrazistości i świeżości. Przepis ten jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, dlatego tę znakomitą potrawę warto przyrządzać nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia.
Zobacz także: Śledzie na słodko z żurawinami – świąteczny przepis na sukces
Śledzie w oleju — jak je przygotować?
Śledzie w oleju można przygotować z łatwością z zaledwie kilku składników. Niebywale ważny jest jednak wybór odpowiednich kawałków ryby. Najlepiej wykorzystać filety młode, jednak z uwagi na ograniczony dostęp oraz wysoką cenę można także zakupić śledzie z beczki ze słoną wodą. Należy wybierać te, które nie mają na końcach żółtych przebarwień. Przed krojeniem ryb na mniejsze kawałki powinny one zostać starannie opłukane w wodzie, a następnie dobrze osuszone. Ilość wymaganych płukań jest zależna od słoności ryb. Chcąc mieć pewność, że wigilijne śledzie w oleju będą kruche i delikatne, po ostatnim płukaniu polecamy namoczyć je w mleku.
Poniższy przepis na śledzie w oleju zawiera cebulę sparzoną wrzątkiem. Nie jest to zabieg obowiązkowy, jednak sprawia on, że stanie się ona delikatniejsza w smaku. Osoby, które lubią jej ostrego smaku, mogą zrezygnować z tej czynności, przez co śledzie w oleju wyjdą bardziej ostre i wyraziste. Można także zastąpić klasyczną cebulę odmianą cukrową — wówczas nie ma potrzeby zalewania jej gorącą wodą.
Osoby, które preferują bardziej wyraziste smaki, powinny wypróbować przepis na śledzie w zalewie octowo-olejowej. Wystarczy pominąć dodatek soku z cytryny i zastąpić go niewielką ilością octu. Rekomendujemy, aby na 300 ml oleju przypadały 2 łyżki octu spirytusowego.