Mousaka — oryginalny przepis na przysmak rodem z Grecji

Mousaka
Źródło: GettyImages

Składniki

Mousaka

  • 2 sztuki Bakłażan
  • 1 sztuka Cebula
  • 500 ml Przecier pomidorowy
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 700 g Mięso mielone wołowe
  • 400 g Ugotowane ziemniaki
  • 0.5 Szklanka Czerwone wino
  • 1 Szczypta Mielony cynamon
  • Oregano

Składniki na sos beszamelowy

  • 30 g Maslo
  • 30 g Mąka pszenna
  • Pieprz czarny mielony
  • 500 ml Mleko
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Dorodne sztuki bakłażanów pokrój w plastry, oprósz odrobiną soli i odłóż na bok na kwadrans. Następnie opłucz je pod chłodną wodą i osusz, układając na ręczniku papierowym. 

  2. 2

    Plastry warzywa podpiecz na patelni grillowej lub umieść w piekarniku. Kawałki bakłażana powinny się ładnie zarumienić i zmięknąć.

  3. 3

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin. Następnie pokrój warzywa na drobne kawałki i podsmaż na odrobinie oliwie z oliwek. Kiedy apetycznie się zarumienią, dodaj do nich wybrane mięso mielone (możesz wykorzystać zarówno mięso cielęce, wołowe, jak i jagnięce). Kiedy mięso się przypiecze, zawartość patelni zalej czerwonym winem, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy — mielony cynamon, oregano, czarny pieprz mielony oraz sól. Całość duś przez 35-40 minut.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Do niedużego garnka dodaj masło i rozpuść je na małej mocy planika. Następnie dodaj również mąkę pszenną i wymieszaj ją z płynnym masłem. Po chwili do garnka zacznij wlewać mleko, nie przestając mieszać sosu. Na koniec dodaj przyprawy (pieprz, sól i gałkę muszkatołową), a kiedy sos stanie się gęsty, wyłącz palnik.

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym będzie piec się mousaka. Warstwami układaj w nim plastry podpieczonego bakłażana, ugotowane ziemniaki, mięsne nadzienie oraz sos beszamelowy. Ostatnią warstwą mousaki powinien być beszamel. 

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też