Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczeń wołowa

  • 600 g Wołowina

Marynata do pieczeni wołowej

  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 5 łyżek Ocet balsamiczny
  • 2 ząbki Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Oczyść wołowinę z żyłek i przewiąż ją w dwóch miejscach, by zyskała atrakcyjny kształt.

  2. 2

    Przygotuj marynatę. W tym celu w misce umieść oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną mieszanką natrzyj oczyszczone mięso, owiń je folią aluminiową i umieść w większym naczyniu. Szczelnie je zamknij i odstaw mięso do lodówki, najlepiej na 3 dni. Jeśli taki czas nie jest możliwy, wystarczy 1 dzień marynowania.

  3. 3

    Wyjmij mięso z lodówki i pozostaw je na kuchennym blacie (w naczyniu) na 1-2 godziny. Wołowina musi przybrać temperaturę pokojową.

  4. 4

    Następnie usuń folię aluminiową i dopraw mięso, posypując je pieprzem oraz  solą.

  5. 5

    Przełóż wołowinę na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron — na każdą poświęć ok. 30 sekund. W czasie smażenia wołowinę podlewaj marynatą, która została w naczyniu. Warto użyć do tego całej zawiesiny. 

  6. 6

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 100 st. C. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz ok. 4 godzin. Jeśli wybrany kawałek jest większy niż 600 g, czas pieczenia powinien zostać wydłużony.

  7. 7

    Pieczeń wołowa smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej serwować ją razem z lekkimi sałatkami, ale doskonale smakuje też z mniejszymi przekąskami, takimi jak oliwki, świeże warzywa pokrojone w słupki lub kawałki sera.

     

    Wypróbuj także przepis na karkówkę pieczoną w plastrach.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też