Ryż z jabłkami. Pyszne i szybkie danie dla każdego

Ryż z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ryż z jabłkami

  • 2 szklanek Mleko
  • 1.5 kg Jabłko
  • 1 łyżka Masło klarowane
  • 300 g Ryż
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 szklanki Woda
  • 0.5 Łyżeczka Cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka dokładnie umyj, obierz i przekrój na pół. Ze wszystkich połówek powycinaj gniazda nasienne. Dokładnie oczyszczone kawałki jabłek zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. 2

    Starte jabłka umieść w szerokim garnku z grubym dnem. Gotuj je na małym ogniu pod przykryciem, przez ok. 15 minut. Mieszaj owoce co kilka minut, aby nie przywarły do dna, ani się nie przypalały.

  3. 3

    Zdejmij przykrywkę garnka po 15 minutach i nieznacznie zwiększ moc palnika. Następnie dodaj do podsmażonych jabłek 0,5 łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki cukru. Jeśli preferujesz nieco kwaśniejszy smak owoców, dodaj najpierw trochę cukru (ok. ½ łyżki), a następnie zamieszaj i sprawdzić smak jabłek. W razie potrzeby dodaj więcej słodzika.

  4. 4

    Podczas pieczenia mieszaj jabłka cały czas przy pomocy drewnianej łyżki do momentu, aż odparuje z nich nadmiar wody. Po upływie ok. 5 minut wyłącz palnik i odstaw garnek z jabłkami do wystudzenia. 

  5. 5

    Wlej do garnka 2 szklanki mleka oraz 1 szklankę wody. Całość zagotuj, a następnie wsyp suchy ryż, dodaj szczyptę soli i zamieszaj zawartość garnka. Zmniejsz moc palnika i przykryj garnek pokrywką. Gotuj ryż przez ok. 15 minut, aż zmięknie, co jakiś czas mieszając. Po upływie 10 minut dodaj 1 łyżkę masła klarowanego.

  6. 6

    Wyjmij formę lub naczynie żaroodporne i przełóż do niego większą część ugotowanego ryżu. Rozprowadź go dokładnie po całej powierzchni naczynia, a następnie wyrównaj powierzchnię przy pomocy łyżki. Na tak przygotowaną warstwę ryżu wyłóż uprażone wcześniej jabłka, wypełniając nimi całą przestrzeń naczynia. Na koniec rozłóż pozostałość ugotowanego ryżu, lekko ją przyklepując. Wierzch posyp niewielką ilością cynamonu lub cukru wanilinowego

  7. 7

    Naczynie z ryżem z jabłkami umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185 st. C, wybierając tryb góra- dół. Zapiekaj bez przykrycia przez ok. 25 minut. Gotowy ryż z jabłkami najlepiej podawać na gorąco, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Doskonale smakuje z zimnym jogurtem lub słodką śmietanką 30%. W wersji deserowej można serwować go z lodami owocowymi.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też