Zniewalające uramaki, które zrobisz we własnym domu. Musisz ich spróbować!
Jeżeli poszukujesz nowego wyzwania kulinarnego, koniecznie spróbuj przyrządzić domowe sushi. Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych rodzajów rolek są uramaki. Zawija się je odwrotnie niż konwencjonalne sushi — na zewnątrz zamiast wodorostów nori znajduje się ryż. Uramaki szczególnie zachwycają swoją prezencją. Zapewniamy, że Twoi najbliżsi będą zdumieni zarówno smakiem, jak i wizualnym efektem, które osiągniesz, dzięki przygotowaniu rolek zgodnie z naszą sprawdzoną recepturą.
Składniki
Uramaki
- 6 łyżeczek Serek śmietankowy
- 400 g Ryż do sushi
- 120 ml Ocet ryżowy
- 6 Pasków Rzodkiew marynowana
- 6 sztuk Listki nori
- 3 łyżki Kolorowy sezam
- 6 łyżek Cukier
- 1 sztuka Papryka
- 12 sztuk surimi
Przygotowanie
- 1
Na brzegu dużej miski połóż sito. Wsyp do niego ryż i zalej zimną wodą, tak aby wypełnić całe naczynie. Płucz ryż tak długo, aż woda, w której jest zanurzony, stanie się przejrzysta.
- 2
Do garnka wsyp opłukany ryż i wlej 400 ml wody. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj ryż przez 10 minut, a następnie ściągnij rondel z kuchenki i pozostaw 15 minut pod przykryciem.
- 3
Ocet ryżowy wlej do szklanki i wymieszaj z cukrem.
- 4
Przestudzony ryż zalej przygotowanym roztworem octowym i starannie wymieszaj podane składniki.
- 5
Liść nori połóż na bambusowej macie błyszczącą stroną do dołu. Namocz ręce w wodzie, a następnie ułóż na nori cienką warstwę ryżu, pozostawiając z dwóch stron pusty pasek o szerokości 1,5 cm.
- 6
Ryż posyp sezamem i odwróć bambusową matę ryżem do dołu.
- 7
Na liściu nori rozsmaruj porcję serka śmietankowego, następnie ułóż surimi, paski pokrojonej papryki oraz rzodkiewkę.
- 8
Zwiń składniki ciasno w rulon, a następnie pokrój go na 10 równych kawałków.
Gotowe uramaki serwuj z porcją sosu sojowego oraz marynowanego imbiru.
Zobacz także:
Spreparowanie sushi w domowych warunkach jest prostsze, niż może Ci się wydawać. Jeżeli do tej pory ulubiony specjał azjatycki jadłeś tylko w restauracjach lub zamawiałeś z dostawą do domu, od dziś może się to zmienić! Dzięki proponowanemu przez nas przepisowi przekonasz się, jak łatwe jest spreparowanie tego znakomitego dania kuchni tajskiej.
Współcześnie niezbędne składniki bez trudu zakupisz w większych marketach, a jedyny wymagany, “specjalistyczny” sprzęt kuchenny to bambusowa mata, która umożliwia szybkie zawijanie rolek. Samodzielne wykonane uramaki można komponować z lubianymi dodatkami, tworząc unikalne połączenia, co z pewnością doceni każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów. To rozwiązanie pozwala zatem na stworzenie idealnej wersji sushi, które będzie śnić się po nocach.
Jak samodzielnie przygotować uramaki? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przygotować uramaki potrzebne będą składniki takie jak ryż, wodorosty nori, ocet ryżowy oraz cukier. Produkty, które będą stanowiły wypełnienie, warto dopasować do osobistych preferencji smakowych. Najczęściej wybierane komponenty to plastry awokado, wędzony łosoś, krewetki, ogórek, czy surimi.
Zobacz także: Kimbap na miarę mistrza. Przepis na koreański smakołyk, który zrobisz w swoim domu
Na początku należy ugotować ryż, a po wystudzeniu połączyć go z octem ryżowym oraz cukrem. Odpowiednie proporcje wspomnianych składników są kluczowe, by otrzymać uramaki, które nie będą się rozpadać po chwyceniu ich pałeczkami. Tak przygotowany ryż należy równomiernie rozłożyć na wodorostach umieszczonych na macie bambusowej. Teraz już tylko wystarczy dodać lubiane wypełnienie i gotowe. Uramaki można zajadać od razu po zawinięciu — najlepiej w towarzystwie marynowanego imbiru oraz sosu sojowego. Miłośnikom pikantnym smaków polecamy spróbować również japońskiego chrzanu, znanego pod nazwą wasabi.