Zniewalające uramaki, które zrobisz we własnym domu. Musisz ich spróbować!

Uramaki
Źródło: GettyImages

Składniki

Uramaki

  • 6 łyżeczek Serek śmietankowy
  • 400 g Ryż do sushi
  • 120 ml Ocet ryżowy
  • 6 Pasków Rzodkiew marynowana
  • 6 sztuk Listki nori
  • 3 łyżki Kolorowy sezam
  • 6 łyżek Cukier
  • 1 sztuka Papryka
  • 12 sztuk surimi

Przygotowanie

  1. 1

    Na brzegu dużej miski połóż sito. Wsyp do niego ryż i zalej zimną wodą, tak aby wypełnić całe naczynie. Płucz ryż tak długo, aż woda, w której jest zanurzony, stanie się przejrzysta. 

  2. 2

    Do garnka wsyp opłukany ryż i wlej 400 ml wody. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj ryż przez 10 minut, a następnie ściągnij rondel z kuchenki i pozostaw 15 minut pod przykryciem.

  3. 3

    Ocet ryżowy wlej do szklanki i wymieszaj z cukrem. 

  4. 4

    Przestudzony ryż zalej przygotowanym roztworem octowym i starannie wymieszaj podane składniki.

  5. 5

    Liść nori połóż na bambusowej macie błyszczącą stroną do dołu. Namocz ręce w wodzie, a następnie ułóż na nori cienką warstwę ryżu, pozostawiając z dwóch stron pusty pasek o szerokości 1,5 cm. 

  6. 6

    Ryż posyp sezamem i odwróć bambusową matę ryżem do dołu. 

  7. 7

    Na liściu nori rozsmaruj porcję serka śmietankowego, następnie ułóż surimi, paski pokrojonej papryki oraz rzodkiewkę. 

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też