Antipasti — włoskie przekąski, które uświetnią Twoją imprezę

Antipasti — bruschetta z pomidorami
Źródło: GettyImages

Składniki

Antipasti — bruschetta z pomidorami

  • 800 g Pomidory koktajlowe
  • 30 g Czosnek
  • 280 g Bagietka
  • 60 ml Oliwa z oliwek
  • Natka pietruszki

Przyprawy

  • Bazylia
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie klasycznej bruschetty z pomidorami jest niezwykle proste. Najpierw pokrój bagietkę na mniejsze kromeczki, po czym umieść je w tosterze lub na patelni. Delikatnie je podpiecz, tak, aby stały się bardziej chrupiące i rumiane.

  2. 2

    Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Umyj pomidorki koktajlowe i pokrój je w kostkę. Tak przygotowane składniki umieść w miseczce i połącz z oliwą z oliwek oraz aromatycznymi dodatkami: bazylią, czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli.

  3. 3

    Podpieczone kawałki bagietki posmaruj przygotowanym dipem pomidorowym, a wierzch antipasti oprósz posiekaną pietruszką zieloną bądź listkami świeżej bazylii. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też