Antipasti — włoskie przekąski, które uświetnią Twoją imprezę
Antipasti to nazwa, pod którą kryją się tradycyjne włoskie przekąski i przystawki, które nie tylko doskonale wyglądają, kusząc innych swoim apetyczną aparycją. Ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Co ważne, klasyczne antipasti nie są trudne do przygotowania. Z poniższego wpisu dowiesz się, jakie rodzaje antipasti warto przygotować, co jest potrzebne do ich zrobienia, a także, na jakie okazje można je wykorzystać. Na wstępie podpowiadamy — przepisy na antipasti nadają się na wiele uroczystości, dlatego warto mieć je w zanadrzu.
Składniki
Antipasti — bruschetta z pomidorami
- 800 g Pomidory koktajlowe
- 30 g Czosnek
- 280 g Bagietka
- 60 ml Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
Przyprawy
- Bazylia
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie klasycznej bruschetty z pomidorami jest niezwykle proste. Najpierw pokrój bagietkę na mniejsze kromeczki, po czym umieść je w tosterze lub na patelni. Delikatnie je podpiecz, tak, aby stały się bardziej chrupiące i rumiane.
- 2
Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Umyj pomidorki koktajlowe i pokrój je w kostkę. Tak przygotowane składniki umieść w miseczce i połącz z oliwą z oliwek oraz aromatycznymi dodatkami: bazylią, czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli.
- 3
Podpieczone kawałki bagietki posmaruj przygotowanym dipem pomidorowym, a wierzch antipasti oprósz posiekaną pietruszką zieloną bądź listkami świeżej bazylii.
Zobacz także:
Włoskie antipasti to przystawki, podawane najczęściej przed spożyciem głównego, sycącego dania. To zimne przekąski, które nie wymagają pieczenia, ani — zazwyczaj — poddawania produktów obróbce termicznej. Bardzo często serwowane są jako przekąski na imprezowy stół, dlatego przepisy na antipasti nierzadko przygotowywane są na okazje, takie jak domówki i spotkania ze znajomymi, którym towarzyszy spożywanie koktajli alkoholowych.
Smakowite i apetycznie prezentujące się antipasti są bardzo praktyczne i wygodne do jedzenia, co zdecydowanie ośmiela zaproszonych gości do swobodnego częstowania się tymi iście włoskimi przysmakami. Mieszczą się w dłoni i nie wymagają korzystania ze sztućców, dzięki czemu sięgając po nie, można kontynuować prowadzenie rozmów czy nawet udział w grach planszowych bądź towarzyskich. Przygotowanie antipasti ma wiele zalet. Raz przyrządzone, staną się stałym punktem w Twoim imprezowym i świątecznym menu.
Najczęstsze składniki wykorzystywane do antipasti
Głównymi produktami, z których tworzy się słynne przystawki włoskie, to przede wszystkim soczyste pomidory (świeże oraz suszone), oliwki, szynka prosciutto (dojrzewająca szynka parmeńska), ser mozzarella oraz rozmaite zioła i przyprawy. Wymienione składniki stanowią podstawę antipasti. To jednak nie wszystko. Włosi do komponowania tych smakowitych przekąsek używają również rukoli, rozmaitych serów (np. parmezanu), mięs (m.in. wołowiny), ryb (np. tuńczyka), chrupiącego pieczywa, a także oliwy z oliwek, bez której kuchnia włoska nie byłaby tak smaczna i aromatyczna.
Antipasti — najpopularniejsze przykłady włoskich przekąsek
Włosi słyną z wykwintnej kuchni, która przepełniona jest aromatycznymi dodatkami i niesamowitymi połączeniami smakowymi. Nic dziwnego, że przepisy na antipasti zyskują na popularności w każdym zakątku świata. Wśród najbardziej znanych i najczęściej przyrządzanych antipasti wymienić należy przede wszystkim:
-sałatkę caprese
-bruschetty
-arancini, czyli przepyszne kuleczki wykonane z ryżu Arborio, które faszeruje się rozmaitymi dodatkami, np. mozzarellą;
-faszerowane oliwki i papryczki
-i inne zimne przekąski, jak np. deska pysznych serów, czy talerz wędlin
Zobacz także: Kulki ryżowe nadziewane mozzarellą
Poniżej prezentujemy jeden z popularniejszych przepisów na włoskie antipasti — bruschettę z pomidorami. Gwarantujemy, że ta klasyczna przekąska spotka się z uznaniem zaproszonych gości i wszystkich domowników.