Ryba po japońsku — przepis na rybny specjał, który pokocha Twoja rodzina
Ryba po japońsku to wyśmienita receptura, której smak przypomina kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Te rybne fileciki, usmażone w cieście naleśnikowym, a następnie zanurzone w warzywnej zalewie sprawią, że skusi się na nie każdy miłośnik dobrej kuchni. Mimo orientalnej nazwy wszystkie składniki z pewnością zakupisz w pobliskim markecie, a przygotowanie dania nie sprawi trudności nawet początkującym entuzjastom gotowania.
Składniki
Ryba po japońsku
- 300 g Ogórek konserwowy
- 2 sztuki Jajko
- 1 kg Filet z dorsza
- 2 sztuki Cebula
- 300 g Papryka konserwowa
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 3 szklanek Woda
- 4 łyżki Cukier
- 4 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 4 łyżki Keczup
- 4 łyżki Ocet
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj szczyptę soli oraz jajka i wlej 1 szklankę wody, po czym składniki zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
- 2
Filety rybne opłucz pod bieżącą wodą, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie oprósz solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 3
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- 4
Filety rybne zamaczaj w cieście naleśnikowym, a następnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Kawałki ryby smaż z dwóch stron na złoty kolor, a następnie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
- 5
Cebule obierz z łupin, po czym pokrój je w drobną kostkę.
- 6
Ogórki konserwowe oraz paprykę odsącz z zalewy, a następnie pokrój warzywa w cienkie paski.
- 7
W rondelku umieść składniki potrzebne do wykonania zalewy, tj. 80 ml oleju, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, keczup, 2 szklanki wody oraz 1 łyżeczkę soli. Umieść garnek na palniku o średniej mocy i doprowadź sos do wrzenia. Zalewę gotuj przez ok. 2 minuty, po czym dodaj do niej pokrojone warzywa (cebulę, paprykę oraz ogórki). Starannie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie ściągnij rondelek z palnika.
- 8
Usmażone filety rybne ułóż na półmisku, a następnie dodaj warzywną zalewę. Tak przygotowane danie umieść w lodówce i chłódź najmniej 8 godzin.
Ryba po japońsku powinna być serwowana na zimno. Można podawać ją samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa.
Zobacz także:
Ryba po japońsku to przysmak, który stanowi znakomite urozmaicenie domowego jadłospisu, gdy zacznie wkradać się do niego monotonia i rutyna. Nazwa, wskazująca na orientalne danie może okazać nieco myląca — w niezbędne produkty bez trudu zaopatrzysz się w każdym markecie.
Rybę po japońsku można serwować zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Specjał ten niezwykle często pojawia się na świątecznym stole, z uwagi na znakomitą prezencję i wyjątkowy smak, który każdorazowo zachwyca wszystkich gości. Ogromnym atutem jest to, że przepis na rybę po japońsku przygotujesz w 30 minut. Należy jednak pamiętać, że aby cieszyć się pełnią jej smaku, przysmak ten powinno się przyrządzić wcześniej, aby wszystkie aromaty zdążyły się połączyć.
Zobacz także: Soczysta ryba po grecku — oto najlepszy przepis
Ryba po japońsku — jak ją przygotować?
Ryba po japońsku to przepis, którego przygotowanie składa się z dwóch etapów, a mianowicie usmażenia filetów rybnych w cieście naleśnikowym oraz wykonania warzywnej zalewy. Danie to może być przyrządzone z różnych gatunków białych ryb. Zachęcamy, by sięgnąć po dorsza lub mintaja — to sprawdzony wybór, dzięki któremu potrawa smakuje zawsze wyśmienicie.
Ryba po japońsku smażona jest w cieście naleśnikowym, jednak miłośnicy klasycznych rozwiązań mogą przygotować ją w tradycyjnej panierce. Pamiętaj, aby w trakcie smażenia regularnie dolewać na patelnię olej rzepakowy. Trik ten zapobiegnie przypaleniu filecików. Osoby, które nie przepadają za słodko-kwaśnym sosem mogą przyrządzić zalewę bez dodatku cukru, a następnie ocenić jej smak i ewentualnie doprawić ją mniejszą ilością cukru lub całkowicie zrezygnować z jego dodatku.