Ryba po japońsku — przepis na rybny specjał, który pokocha Twoja rodzina

Ryba po japońsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Ryba po japońsku

  • 300 g Ogórek konserwowy
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 kg Filet z dorsza
  • 2 sztuki Cebula
  • 300 g Papryka konserwowa
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 3 szklanek Woda
  • 4 łyżki Cukier
  • 4 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki Keczup
  • 4 łyżki Ocet
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj szczyptę soli oraz jajka i wlej 1 szklankę wody, po czym składniki zmiksuj na gładką i jednolitą masę.

  2. 2

    Filety rybne opłucz pod bieżącą wodą, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie oprósz solą oraz czarnym  pieprzem mielonym.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

  4. 4

    Filety rybne zamaczaj w cieście naleśnikowym, a następnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Kawałki ryby smaż z dwóch stron na złoty kolor, a następnie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

  5. 5

    Cebule obierz z łupin, po czym pokrój je w drobną kostkę.

  6. 6

    Ogórki konserwowe oraz paprykę odsącz z zalewy, a następnie pokrój warzywa w cienkie paski. 

  7. 7

    W rondelku umieść składniki potrzebne do wykonania zalewy, tj. 80 ml oleju, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, keczup, 2 szklanki wody oraz 1 łyżeczkę soli. Umieść garnek na palniku o średniej mocy i doprowadź sos do wrzenia. Zalewę gotuj przez ok. 2 minuty, po czym dodaj do niej pokrojone warzywa (cebulę, paprykę oraz ogórki). Starannie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie ściągnij rondelek z palnika.

  8. 8

    Usmażone filety rybne ułóż na półmisku, a następnie dodaj warzywną zalewę. Tak przygotowane danie umieść w lodówce i chłódź najmniej 8 godzin. 

     

    Ryba po japońsku powinna być serwowana na zimno. Można podawać ją samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też