Mięciutkie kotlety jaglane — wspaniała propozycja na obiad dla milusińskich

Kotlety jaglane
Źródło: GettyImages

Składniki

Kotlety jaglane

  • 1 sztuka Jajko
  • Różyczki kalafiora
  • 1 łyżka Posiekany koperek
  • 0.5 Szklanka Kasza jaglana
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Kalafior obierz z liści, a następnie podziel na różyczki i starannie je umyj. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej kawałki kalafiora. Kontynuuj gotowanie przez następne 15 minut, po czym wyłów różyczki za pomocą łyżki cedzakowej i pozostaw je do przestygnięcia.

  3. 3

    Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedź ją z wody i pozostaw do wystudzenia. 

  4. 4

    Koperek opłucz pod bieżącą wodą, delikatnie go osusz, a następnie drobno posiekaj. 

  5. 5

    Jajko wbij do miseczki i dokładnie rozbełtaj za pomocą widelca. 

  6. 6

    Kalafior rozgnieć na miazgę, używając widelca.

  7. 7

    W misce umieść jajko, kalafior, odcedzoną kaszę jaglaną oraz koperek. Masę starannie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku czarnym pieprzem mielonym. Jeżeli konsystencja okaże się zbyt rzadka, do ciasta wystarczy dodać niewielką ilość kaszki lub mąki kukurydzianej.

  8. 8

    Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  9. 9

    Z przygotowanej masy formuj apetyczne kotleciki jaglane, a następnie ułóż je na foremce wyłożonej poprzednio papierem do pieczenia. 

  10. 10

    Kotlety jaglane włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 20 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki.

     

    Obiad smakuje znakomicie podany z purée ziemniaczanym oraz tartymi buraczkami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też