Zdrowe frytki z selera — przekąska, której nie będziesz żałować

Frytki z selera
Źródło: GettyImages

Składniki

Frytki z selera

  • 1 sztuka Seler
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Seler obierz ze skóry, pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie w cieńsze słupki.

  3. 3

    Wrzuć kawałki selera do miski, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i starannie wymieszaj składniki. Następnie do warzyw dodaj sól i ponownie wymieszaj zawartość naczynia. Jeżeli chcesz wzbogacić przepis na frytki z selera w dodatkowe przyprawy, jak np. słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, czy czarny pieprz mielony to doskonały moment, aby je dodać.

  4. 4

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

  5. 5

    Na przygotowaną foremkę przesyp frytki z selera. Najlepiej, aby nie stykały się one ze sobą — może to wydłużyć czas pieczenia.

  6. 6

    Frytki z selera włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Jeżeli po upływie wskazanego czasu warzywa będą dalej blade, wydłuż czas obróbki termicznej i obserwuj ich stopień przypieczenia. Im bardziej brązowym, tym przekąska będzie bardziej chrupiąca. 

  7. 7

    Po 15 minutach przemieszaj znajdujące się na blaszce warzywa, aby równo się upiekły.

     

    Frytki z selera smakują znakomicie podane z sosem koperkowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też