Oponki z mascarpone — pulchniutkie pączusie gotowe już w 15 minut

Oponki z mascarpone
Źródło: GettyImages

Składniki

Oponki z mascarpone

  • 1 łyżka Spirytus
  • 2 sztuki Jajko
  • 270 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 250 g Serek mascarpone
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 500 ml Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    W dużej misce umieść serek mascarpone, mąkę pszenną, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz spirytus. Wszystkie składniki wymieszaj starannie za pomocą robota kuchennego lub zwykłej łyżki stołowej. Otrzymana masa będzie klejąca, jednak nie jest to powód do zwiększenia ilości dodanej mąki pszennej.

  2. 2

    Blat posyp obficie mąką pszenną, a następnie umieść na nim przygotowane ciasto na oponki z mascarpone. Następnie oprósz je mąką również z wierzchu i rozwałkuj. Grubość ciasta powinna wynosić ok. 7 mm.

  3. 3

    Z masy wycinaj koła o średnicy ok. 9 cm, a w ich wnętrzu wykrawaczką o mniejszej średnicy drobne pierścienie. Jeżeli nie masz specjalnych foremek, do tego celu wykorzystać możesz dużą szklankę oraz mały kieliszek.

  4. 4

    Olej rzepakowy rozgrzej na patelni o grubym dnie. Aby sprawdzić, czy jest on już wystarczająco ciepły, umieść w nim kawałek ciasta. Powinno ono od razu zacząć intensywnie skwierczeć.

  5. 5

    W nagrzanym oleju zanurzaj oponki z mascarpone. Przewracaj je po ok. 60 sekundach na drugą stronę za pomocą szczypiec. Jeżeli oponki z mascarpone rumienią się zbyt szybko, zmniejsz moc palnika. Spowoduje to spadek temperatury oleju. 

  6. 6

    Gotowe oponki z mascarpone układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po przestygnięciu wypieku warto delikatnie oprószyć przysmak cukrem pudrem. Oponki można podawać również z ulubioną polewą lub przyozdobić je samodzielnie przygotowanym lukrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też