Pączki wiedeńskie — hit wśród karnawałowych przekąsek. Koniecznie spróbuj

Pączki wiedeńskie
Źródło: GettyImages

Składniki

Pączki wiedeńskie

  • 3 Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 60 g Masło
  • 3 łyżki Rum
  • 150 g Mąka pszenna
  • 250 ml Woda
  • 150 g Cukier puder
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować ciasto parzone, do dużej miski przesiej mąkę pszenną. W rondelku umieść wodę, masło oraz szczyptę soli, a następnie zagotuj wymienione składniki. Utrzymuj wrzenie do chwili całkowitego rozpuszczenia masła, po czym dodaj mąkę pszenną. Wszystkie składniki mieszaj energicznie do chwili, w której ciasto przestanie przyklejać się do powierzchni garnka. 

  2. 2

    Ciasto parzone przełóż do miski i pozostaw do przestygnięcia.

  3. 3

    Gdy masa będzie delikatnie ciepła lub całkiem ostygnie, zacznij dodawać do niej po 1 jajku, cały czas miksując ciasto. 

  4. 4

    Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o boku 8 cm, a następnie posmaruj je ostrożnie olejem rzepakowym.

  5. 5

    Ciasto umieść w rękawie cukierniczym z dużą końcówką w kształcie gwiazdki, a następnie na papierze do pieczenia uformuj z niego okręgi.

  6. 6

    W garnku o dużej średnicy rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 175 st. C.

  7. 7

    Okręgi wraz z papierem do pieczenia wkładaj partiami do rozgrzanego oleju rzepakowego, ciastem skierowanym w stronę dna garnka. Pączki wiedeńskie smaż z dwóch stron na złoty kolor, a następnie wyjmij je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

  8. 8

    W międzyczasie, gdy papier do pieczenia odklei się od ciasta, wyciągnij go delikatnie z garnka. 

  9. 9

    Aby przygotować lukier, wymieszaj ze sobą cukier puder wraz z rumem i 1 łyżką wody, a gdy konsystencja stanie się jednolita, posmaruj nim delikatnie pączki wiedeńskie. Pączki wiedeńskie smakują najlepiej w dzień przygotowania, w towarzystwie szklanki ciepłego mleka lub kawy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też