Żeberka w miodzie, jakich jeszcze nie jadłeś. Poznaj najlepszy przepis

Żeberka w miodzie
Źródło: GettyImages

Składniki

Żeberka w miodzie

  • 3 łyżki Miód
  • 2 łyżki Musztarda miodowa
  • 1 kg Żeberka wieprzowe
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Przyprawa do żeberek
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 100 ml Piwo jasne
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować marynatę, w dużej misce umieść olej rzepakowy, miód, musztardę miodową, słodką paprykę w proszku, przyprawę do żeberek, oraz sól i czarny pieprz mielony, a następnie wszystkie składniki starannie wymieszaj.

  2. 2

    Żeberka pokrój na paski. Każdy kawałek powinien zawierać jedną, podłużną kostkę. 

  3. 3

    Kawałki mięsa umieść w marynacie, a następnie starannie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odłóż na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Ząbki czosnku obierz z łupin.

  6. 6

    Po upływie 30 minut żeberka w marynacie miodowej przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj także ząbki czosnku, a całość zalej piwem. Naczynie umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 60 minut. 

  7. 7

    Po 30 minutach żeberka w miodzie obróć na drugą stronę. Z kolei 10 minut przed końcem zapiekania wierzch mięsa posmaruj delikatnie miodem. Smakowite żeberka w miodzie podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz kiszonej kapusty.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też