Żeberka w miodzie, jakich jeszcze nie jadłeś. Poznaj najlepszy przepis
Żeberka w miodzie to wyśmienity przysmak, który posiada imponujące rzesze fanów. Delikatne kawałki mięsa zanurzone w aromatycznej glazurze to specjał, który rozpieszcza kubki smakowe z każdym kolejnym kęsem. Żeberka w miodzie to potrawa, która fantastycznie prezentuje się podana na półmiskach w towarzystwie kiszonej kapusty. Właśnie w takiej odsłonie, warto serwować to danie na obiad lub kolację, spożywaną w gronie najbliższych.
Składniki
Żeberka w miodzie
- 3 łyżki Miód
- 2 łyżki Musztarda miodowa
- 1 kg Żeberka wieprzowe
- 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 3 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Przyprawa do żeberek
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 100 ml Piwo jasne
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować marynatę, w dużej misce umieść olej rzepakowy, miód, musztardę miodową, słodką paprykę w proszku, przyprawę do żeberek, oraz sól i czarny pieprz mielony, a następnie wszystkie składniki starannie wymieszaj.
- 2
Żeberka pokrój na paski. Każdy kawałek powinien zawierać jedną, podłużną kostkę.
- 3
Kawałki mięsa umieść w marynacie, a następnie starannie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odłóż na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce.
- 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 5
Ząbki czosnku obierz z łupin.
- 6
Po upływie 30 minut żeberka w marynacie miodowej przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj także ząbki czosnku, a całość zalej piwem. Naczynie umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 60 minut.
- 7
Po 30 minutach żeberka w miodzie obróć na drugą stronę. Z kolei 10 minut przed końcem zapiekania wierzch mięsa posmaruj delikatnie miodem. Smakowite żeberka w miodzie podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz kiszonej kapusty.
Zobacz także:
Przepis na żeberka w miodzie to rewelacyjne danie, które bez trudu uświetnić może niejedno spotkanie z bliskimi. Wyraziste, lekko słodkawe kąski mięsa, które swobodnie odchodzą od kości to nieopisana przyjemność, jednakowo dla oczu, jak i podniebienia. Chociaż żeberka w miodzie to receptura kaloryczna, spożywana sporadycznie stanowi doskonałe urozmaicenie domowego jadłospisu. Warto także dodać, że specjał ten nie powinien obciążyć domowego budżetu, co dla wielu rodzin jest szczególnie ważne. Żeberka w miodzie przyrządzone zgodnie z poniższymi wskazówkami są niebywale miękkie i rozpływają się w ustach. Tak przyrządzone kawałki mięsa w smakowitym sosie z pewnością zachwycą Twoich najbliższych.
Zobacz także: Żeberka z grilla — prosty przepis, który uświetni Twojego grilla
Jak jeść żeberka w miodzie?
Wiele osób odmawia sobie przyjemności spożywania żeberek w miodzie przez wzgląd na problematyczny sposób jedzenia. Ciekawostką jest jednak, że ten mięsny rarytas bez skrępowania można zajadać palcami. Wszyscy eksperci, którzy zajmują się zasadami savoir-vivre, zgodnie uznają taką metodę spożywania za prawidłową.
Żeberka w miodzie — jak je przygotować?
Żeberka w miodzie to receptura niezwykle prosta w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem są oczywiście kawałki mięsa, które nie mogą być ani zbyt chude, ani za tłuste. W sytuacji, gdy żeberka w miodzie mają być serwowane również najmłodszym domownikom, należy zastąpić obecne w przepisie piwo na bulion. Doskonałym pomysłem na urozmaicenie marynaty jest dodatek sosu sojowego. Bogaty w kwas glutaminowy uważany jest za źródło smaku umami. Ze względu na fakt, że zawiera on także dużą ilość soli, należy pominąć wspomnianą przyprawę podczas szykowania dania.
Mimo że żeberka w miodzie najczęściej przygotowuje się z kawałków mięsa wieprzowego, nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po jagnięcinę lub cielęcinę. Taka modyfikacja przepisu może zaskoczyć niejednego miłośnika klasycznej wersji posiłku.