Sok z kiszonych buraków dobry nie tylko na anemię. Przepis jest prosty

Sok z kiszonych buraków
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z kiszonych buraków

  • 2 główki Czosnek
  • 3 łyżki Sól
  • 1 kromka Chleb żytni
  • 3 kg Burak ćwikłowy
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 4 litry Woda
  • 12 sztuk Ziele angielskie
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Wodę zagotuj z solą, a następnie pozostaw ją do całkowitego przestygnięcia.

  2. 2

    Buraki ćwikłowe starannie umyj, a następnie obierz warzywa ze skórki i pokrój w plastry. Najlepiej wykonywać te czynności w ochronnych rękawiczkach, ponieważ buraki mogą pobrudzić dłonie.

  3. 3

    Główki czosnku przekrój na połowę.

  4. 4

    Do wyparzonego słoika włóż 2 połówki główek czosnku, następnie dodaj liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. 

  5. 5

    Kolejną warstwę w naczyniu stanowią plasterki buraków, które powinny zajmować powierzchnię do połowy wysokości słoika. Po burakach do słoja dodaj ziarenka pieprzu oraz 2 pozostałe połówki główek czosnku. 

  6. 6

    Na warstwę przypraw ponownie ułóż buraki, a gdy słoik się zapełni, na wierzch połóż kromkę żytniego pieczywa. 

  7. 7

    Tak przygotowany słoik z burakami zalej przegotowaną wodą z solą i przykryj czystym talerzykiem, a następnie ściereczką. Sok z kiszonych buraków jest gotowy do spożycia już po upływie 7 dni.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też