Domowy budyń dla niemowlaka – tania i smaczna przekąska
Domowy budyń to doskonały sposób na przygotowanie smacznej przekąski dla dziecka. Aksamitny, waniliowy i delikatny budyń można podać dziecku na ciepło, jak i na zimno. Domowy budyń sprawdzi się w roli drugiego śniadania lub podwieczorku. Zobacz, jak zrobić waniliowy budyń.
Składniki
domowy budyń przepis
- 2 szklanek Mleko 3,2%
- 3 sztuki Żółtko jajka
- 3 łyżeczki Cukier
- 30 g Skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka Masło
- 1 laska Wanilia
Przygotowanie
- 1
Oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do rondelka, dodaj masło oraz cukier.
- 2
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, za pomocą noża wyjmij nasiona i dodaj do rondelka.
- 3
Do rondelka wlej szklankę mleka i wymieszaj składniki. Podpal gaz i podgrzej składniki (nie gotuj), mieszając je rózgą.
- 4
Pozostałe mleko wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Przygotowany płyn wlewaj małą stróżką do gorącego i słodkiego mleka, które jest na gazie. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- 5
Powstały budyń gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 sekund.
- 6
Budyń możesz udekorować owocami lub sokiem z malin.
Zobacz także:
- Ptysie z kruszonką — słodki deser, który odmieni spotkania z bliskimi
- Przepis na babeczki marchewkowe — zdrowa przekąska dla Twojej rodziny
- Szybkie ciasto z jabłkami — przepis na puszysty wypiek z kilku składników
Jak zrobić smaczny budyń?
Budyń to proste danie, ale aby uzyskać aksamitny i smaczny budyń trzeba trzymać się pewnych zasad przygotowania. Ważne jest, aby zachować proporcje składników, szczególnie gdy nie mamy doświadczenia w robieniu domowego budyniu. Do budyniu dodajemy mleko tłuste, najlepiej 3,2% zawartości tłuszczu. Jeśli z jakiś względów nie używasz lub nie możesz spożywać mleka krowiego, możesz go zastąpić napojem sojowym, owsianym lub mlekiem migdałowym. Pamiętaj jednak, że smak budyniu będzie inny niż ten zrobiony na mleku krowim. Domowy budyń wyjdzie aksamitny, gdy dodasz do niego masło (nie używaj margaryny) lub olej kokosowy. Robiąc domowy budyń pamiętaj o dwóch etapach przygotowania. Pierwszy to połączenie i podgrzania połowy mleka, z cukrem, żółtkami, wanilią i masłem. Drugi to wymieszanie zimnego mleka ze skrobią ziemniaczaną. Pierwszy płyn należy dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dopiero później dodać drugi płyn. Całość należy energicznie wymieszać i zagotować.
Jak zrobić cukier waniliowy do domowego budyniu i nie tylko?
Do budyniu można dodać ziarna laski wanilii, cukier waniliowy połączony ze zwykłym cukrem lub zrobić domowy cukier waniliowy, który przyda się nie tylko do tego deseru, ale także do ciast i ciasteczek. Jak zrobić domowy cukier waniliowy? Do słoika wsyp szklankę drobnego białego cukru, dodaj 3 pokrojone na mniejsze części laski wanilii. Zakręć słoik. Cukier będzie gotowy 2 dni po przygotowaniu.
Dodatki do domowego budyniu
Przepisów na domowy budyń jest wiele, głównie dlatego, że domowy budyń z łatwością można modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Można zrobić budyń waniliowy jak w tym przepisie. Można przygotować budyń czekoladowy – wystarczy dodać do mleka łyżeczkę kakao. Domowy deser można ozdobić sokiem z owoców, orzechami, świeżymi owocami, czekoladą, a nawet bitą śmietaną.