Domowy budyń dla niemowlaka – tania i smaczna przekąska

Domowy budyń
Źródło: GettyImages

Składniki

domowy budyń przepis

  • 2 szklanek Mleko 3,2%
  • 3 sztuki Żółtko jajka
  • 3 łyżeczki Cukier
  • 30 g Skrobia ziemniaczana
  • 1 łyżeczka Masło
  • 1 laska Wanilia

Przygotowanie

  1. 1

    Oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do rondelka, dodaj masło oraz cukier.

  2. 2

    Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, za pomocą noża wyjmij nasiona i dodaj do rondelka.

  3. 3

    Do rondelka wlej szklankę mleka i wymieszaj składniki. Podpal gaz i podgrzej składniki (nie gotuj), mieszając je rózgą.

  4. 4

    Pozostałe mleko wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Przygotowany płyn wlewaj małą stróżką do gorącego i słodkiego mleka, które jest na gazie. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

  5. 5

    Powstały budyń gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 sekund.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też