Egzotyczny makaron po chińsku z kurczakiem gotowy w kwadrans

Makaron po chińsku z kurczakiem
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na makaron po chińsku z kurczakiem

  • 250 g Makaron chow mein
  • 300 g Pierś z kurczaka
  • 750 g Mrożone warzywa — mieszanka chińska
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 łyżka Imbir suszony
  • 1 łyżka Słodka papryka
  • 1 łyżka Olej rzepakowy

Składniki dodatkowe

  • 1 łyżka Sezam
  • 1 łyżka Posiekane orzeszki ziemne
  • 2 łyżki Olej sezamowy
  • 1 łyżka Sos sriracha
  • 1 łyżka Cebula dymka

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie makaronu chińskiego z kurczakiem zaczynamy od przygotowania mięsa. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy: słodką paprykę, sól, pieprz, imbir.

  2. 2

    Rozgrzewamy patelnię o dość dużej średnicy lub wok (znajdzie się na niej mięso, warzywa i makaron) z łyżką oleju rzepakowego i wrzucamy na nią mięso kurczaka. Podsmażamy.

  3. 3

    Po kilku minutach dodajemy mieszankę chińskich warzyw i smażymy dalej.

  4. 4

    W garnku gotujemy osoloną wodę na makaron chiński. Wrzucamy kluski i gotujemy zgodnie z instrukcją, czyli około pięciu minut.

  5. 5

    Sprawdzamy, czy warzywa z patelni są już miękkie. Jeśli są twarde, smażymy dalej.

  6. 6

    Gotowy makaron porządnie odcedzamy i dodajemy do kurczaka i miękkich warzyw na patelnię.

  7. 7

    Czas na doprawienie makaronu chińskiego z kurczakiem. Potrawę polewamy sosem sojowy, sosem sriracha, olejem sezamowym. Danie posypujemy także białym sezamem i siekanymi orzeszkami ziemnymi.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też