Nieziemsko smaczne placki jogurtowe z jabłkami — ulubiony przysmak całej rodziny
Placki jogurtowe z jabłkami to ekspresowy przepis na pyszny smakołyk, który nadaje się zarówno na śniadanie, słodki podwieczorek, jak i kolację. Przygotujesz go w mgnieniu oka, nawet w zabiegany dzień, pełen załatwień i pracy. Gwarantujemy, że puszyste placuszki z jabłkami urozmaicą rodzinny jadłospis i przegonią monotonię z twojej kuchni. To jak, zaczynamy?
Składniki
Placki jogurtowe z jabłkami
- 3 sztuki Jabłko
- 120 g Mąka pszenna
- 50 g Drobny cukier
- 2 sztuki Jajko
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 200 g Jogurt naturalny
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
Przygotowanie
- 1
Obierz jabłka ze skóry, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce w plastry.
- 2
Do miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, po czym energicznie wymieszaj komponenty kuchenną rózgą. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą, do naczynia dodaj sól, ekstrakt z wanilii i drobny cukier do wypieków. Całość dokładnie wymieszaj.
- 3
Do masy dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mąkę pszenną. Polecamy przesiać składniki przez sito prosto do miski z ciastem na placuszki. Mieszankę starannie wymieszaj.
- 4
Do przygotowanego ciasta wrzuć plasterki jabłek i wymieszaj całość.
- 5
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i smaż na nim placki jogurtowe z jabłkami, nabierając po pełnej łyżce ciasta. Po zarumienieniu jednej strony obracaj placuszki na drugą.
Zobacz także:
Jeśli szukasz inspiracji na wykonanie rewelacyjnych placuszków z owocami, trafiłeś idealnie. Przepis na jogurtowe placki z jabłkami z pewnością zaskoczy cię nie tylko smakiem, ale i prostą recepturą. W końcu nie bez przyczyny mówi się, że siła tkwi w prostocie. To błyskawiczny sposób na przyrządzenie idealnego dania dla każdego domownika, czy to małego, czy dużego. Zapewniamy, że rarytas bez trudu przyrządzi nawet osoba, która dopiero zaczyna stawiać w kuchni swoje pierwsze kroki. Zaskocz domowników już dziś i zaserwuj im znakomite, mięciutkie placki jogurtowe z jabłkami.
Za wyjątkowy smak specjału odpowiada ekstrakt waniliowy. Z kolei swoją puszystość placuszki zawdzięczają dodatkowi proszku do pieczenia oraz sodzie oczyszczonej. Jeśli pragniesz urozmaicić menu o sprawdzoną przekąskę, koniecznie skuś się na wykonanie przepisu na placki jogurtowe z jabłkami. Znikną z talerza nawet najbardziej wymagającego niejadka.
Placki jogurtowe z jabłkami — przepis krok po kroku
Przygotowanie placków jogurtowych z jabłkami nie sprawi ci żadnej trudności. Przepis rozpocznij od obrania i pokrojenia owoców w plastry. Następnie należy przygotować ciasto. Do dużej miski dodaj jajka i jogurt naturalny, a po wymieszaniu komponentów dodaj również: drobny cukier do wypieków, sól, ekstrakt z wanilii i suche składniki, czyli proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mąkę pszenną. Do wymieszanego ciasta dodaj kawałki owoców i ponownie wymieszaj całość. Teraz wystarczy już tylko usmażyć placuszki na złoty kolor. Nabieraj pełną łyżkę ciasta i formuj z niego okrągłe placki. Po zarumienieniu przełóż wypiek na drugą stronę i kontynuuj smażenie. Przed podaniem polecamy odsączyć z placuszków nadmiar tłuszczu. Wystarczy wyłożyć je na kawałek ręcznika papierowego.
Zobacz także: Ulubione placuszki z jabłkami Klary Lewandowskiej. Pokocha je cała rodzin
Aby podwieczorek smakował jeszcze lepiej, usmażone placki jogurtowe z jabłkami można dodatkowo obtoczyć w aromatycznym cukrze cynamonowym. Możesz przygotować go na własną rękę. Jak? Wymieszaj ze sobą 2 łyżeczki mielonego cynamonu oraz 0,25 szklanki białego cukru. Obtocz smakołyk w uzyskanej mieszance i serwuj posiłek bliskim z dowolnymi dodatkami lub bez — w zależności od pomysłu, pory dnia i indywidualnych upodobań ukochanych smakoszy.