Nieziemsko smaczne placki jogurtowe z jabłkami — ulubiony przysmak całej rodziny

Placki jogurtowe z jabłkami
Źródło: Shutterstock/Viktoria Hodos

Składniki

Placki jogurtowe z jabłkami

  • 3 sztuki Jabłko
  • 120 g Mąka pszenna
  • 50 g Drobny cukier
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 200 g Jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz jabłka ze skóry, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce w plastry.

  2. 2

    Do miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, po czym energicznie wymieszaj komponenty kuchenną rózgą. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą, do naczynia dodaj sól, ekstrakt z wanilii i drobny cukier do wypieków. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Do masy dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mąkę pszenną. Polecamy przesiać składniki przez sito prosto do miski z ciastem na placuszki. Mieszankę starannie wymieszaj.

  4. 4

    Do przygotowanego ciasta wrzuć plasterki jabłek i wymieszaj całość.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i smaż na nim placki jogurtowe z jabłkami, nabierając po pełnej łyżce ciasta. Po zarumienieniu jednej strony obracaj placuszki na drugą. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też